x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie SMART, supapa pe unde se scurg banii Transelectrica

SMART, supapa pe unde se scurg banii Transelectrica

de Gabi Golea    |    03 Iul 2012   •   07:48
SMART, supapa pe unde se scurg banii Transelectrica

Ati aprins vreodata becul? Normal, toata lumea face asta. Ei bine, mai putin stiut e faptul ca in pretul platit exista o componenta indirecta ce constituie tarif pentru transportul energiei. Transelectrica preia curentul electric de la poarta hidrocentralei sau termocentralei si il transporta pana in retelele de distributie din fiecare regiune a tarii. Iar pentru acest serviciu, care este un monopol natural, este platita. Suma e gandita sa acopere inclusiv dezvoltarea retelei, reparatiile sau orice alte lucrari necesare.

Ei bine, tocmai aceste lucrari sunt acum scapate de orice control al Transelectrica. Si asta pentru ca sunt realizate de SMART, o subsidiara proprie, care are conducere diferita si prioritati proprii. Iar Transelectrica nu are nici un fel de control asupra ei, din moment ce numirile sunt facute la nivel politic, de catre ministerul Economiei. In 2010, institutia, pe atunci sub conducerea lui Ion Ariton, a observat ca aceste cheltuieli sunt pe cale sa creasca, asa ca posta pe propriul site un proiect de fuziune intre Transelectrica si SMART. Desi o companie aproape anonima, aceasta din urma este un 'parazit' care traieste aproape exclusiv prin realizarea de lucrari de mentenanta la nivelul liniilor electrice de inalta tensiune, inspectii tehnice periodice si diverse reparatii curente in statii si pe linii. Sau, ca sa citam din Hotararea de Guvern 710/2001 prin care s-a infiintat SMART, aceasta 'are ca obiect principal de activitate efectuarea de revizii si reparatii la echipamentele primare din retelele electrice, remedierea incidentelor la instalatii electrice, prestari de servicii in domeniul energetic, microproductie de echipamente electrice'.

Intre fuziune si evaziune

Ministerul Economiei argumenta in 2010 ca 'din analiza evolutiei cheltuielilor in perioada 2007-2009, pentru urmatorii cinci ani, pentru aceste categorii de actiuni de mentenanta se preconizeaza cheltuieli de circa. 50.000.000 lei'. In nota de fundamentare se argumenta ca prin fuziune se va prelua o activitate importanta pentru siguranta in functionare a sistemului electroenergetic de transport, se va atrage personal calificat si se vor reduce anumite costuri de mentenanta.

Numai ca analiza provoaca hohote de ras in acest moment, deoarece la inceputul acestui an Transelectrica a semnat cu SMART un contract pe trei ani, pana in 2015, pentru fabuloasa suma de 361,34 milioane de lei, aproximativ 80 de milioane de euro. Contractul a fost motivat prin realizarea de lucrari strategice in instalatiile aflate in gestiunea Transelectrica.

Intrebat de Jurnalul National despre acest contract imens, Greg Konieczny, managerul Fondului Proprietatea, a spus ca si institutia sa a cerut detalii despre acesta, dar nu a primit nici o informatie. 'Am cerut explicatii si noi, inca nu ne-au raspuns. Asteptam si noi. De fiecare data cand cineva ridica semne de intrebare, investigam si cerem raspunsuri', a spus el.

Subcontractari pe banii statului

Mai departe, SMART incepe si subcontracteaza lucrarile catre tot felul de firme si firmulite, mai mult sau mai putin legate de pusculitele de partid. Ziarul Curentul publica acum doua zile un acord-cadru de lucrari si mentenanta, acordat, fara licitatie, in 2008 unei asocieri constituite din firmele SC Nord Invest Company SRL si Lescaci Com SRL. Potrivit sursei citate, SC Lescaci SRL apartine lui Ioan Ciocan, ginerele deputatului PSD de Satu-Mare, Gheorghe Ciocan. La randul sau, ginerele ar fi membru al organizatiei PDL Sector 3 Bucuresti si cumatru cu Sulfina Barbu, care i-a botezat fiul cel mic.

Numele firmei a ramas celebru in dosarul fostului ministru al Mediului, Laszlo Borbely. Mai precis, firma i-a renovat din proprie initiativa apartamentul in care locuia mama lui Borbely. Lucrarile, in valoare de 20.000 de euro, au fost suportate din bugetul firmei. Potrivit Directiei Nationale Anticoruptie (DNA), acestea au fost facute cu scopul de a obtine ulterior contracte de la Administratia Nationala 'Apele Romane', aflata in subordinea Ministerului Mediului. Nord Invest Company este detinuta de Viorel Sarca si a castigat si ea mai multe contracte cu Transelectrica in trecut, pentru realizarea mai multor depozite la Turnu Magurele sau Targoviste.

Anul trecut, Transelectrica a realizat venituri de 3,06 miliarde de lei si un profit net de 90,27 milioane de lei. Si totul porneste de la aprinderea unui simplu bec...

×