x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Soarta reactoarelor 3 şi 4 va fi hotărâtă la discuţiile pentru bugetul pe 2010

Soarta reactoarelor 3 şi 4 va fi hotărâtă la discuţiile pentru bugetul pe 2010

08 Sep 2009   •   00:00

Soarta participaţiei statului român la reactoarele 3 şi 4 de la Cernavodă va fi hotărâtă la discuţiile privind bugetul pe 2010. Actualemente, Nuclearelectrica deţine 51% din proiect, ceea ce echivalează cu investiţii de 2 miliarde de euro.
Autorităţile iau, însă, în calcul reducerea participaţiei statului la investiţie, potrivit lui Adriean Videanu, ministrul Economiei.
El a precizat că va pune problema către ministerul Finanţelor, condus de Gheorghe Pogea.
"Trebuie să luăm o decizie şi (...) să fim realişti", a răspuns Videanu unei întrebări.
"Există bani, continuăm investiţiile, nu există, renegociem" a spus ministrul.
Iniţial, banii investiţi de Nuclearelectrica trebuiau să vină din Fondul Naţional de Dezvoltare, care conţinea 11 miliarde de lei proveniţi din privatizări.


CEZ SE AŞTEAPTĂ LA PROCENTE MAI MARI
Un oficial al CEZ a declarat săptămâna trecută că se aşteaptă ca statul român să renegocieze structura acţionariatului EnergoNuclear, astfel încât investitorii străini să deţină participaţii mai mari, fiind posibil să se revină la varianta iniţială, în care statul avea 20% şi participa doar cu activele de pe platforma de la Cernavodă.
Investiţia în cele două reactoare nuclare, estimată la patru miliarde de euro, este derulată de EnergoNuclear, o firmă mixtă în care statul, prin Nuclearelectrica, deţine 51% din acţiuni. Ceilalţi acţionari sunt CEZ (Cehia), Enel (Italia), RWE (Germania) şi GDF Suez (Franţa/Belgia), cu 9,15% din titluri fiecare, respectiv ArcelorMittal România şi Iberdrola (Spania), cu 6,2% din acţiuni.
Conform termenelor din proiect, reactoarele 3 şi 4, cu o capacitate de 700 MW fiecare, ar trebui să fie funcţionale în 2015-2016, construcţia urmând să înceapă în 2010-2011.

×
Subiecte în articol: economic