x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Socrul prefectului de Vaslui, condamnat la contracte cu statul

Socrul prefectului de Vaslui, condamnat la contracte cu statul

de Cristian Anton    |    17 Dec 2018   •   12:10
Socrul prefectului de Vaslui, condamnat la contracte cu statul

Emil Savin, „regele asfaltului” din Vaslui, continuă să beneficieze de contracte de zeci de milioane de la stat, deşi firmei sale i s-a interzis în instanţă să mai primească bani publici. Transmir SRL a fost condamnată în iunie 2018 la amendă penală şi interdicţia de a mai încheia contracte cu Ministerul Dezvoltării Regionale şi Consiliul Judeţean Vaslui, după ce a fost găsită vinovată de fraudarea fondurilor europene, într-un dosar de corupţie. Afaceristul, care este şi socrul prefectului Eduard Popică, a ştiut însă să dribleze legea şi primit însă numai în ultimele luni circa 45 de milioane de lei de la instituţii publice din Vaslui. Unul din contracte a fost primit de la CJ Vaslui chiar a doua zi după ce tribunalul a interzis firmei Transmir să mai încheie contracte cu această instituţie.

 

Primăria comunei vasluiene Berezeni a încheiat pe 6 decembrie 2018 un contract fără licitaţie, în urma unei cereri de oferte, cu Transmir SRL, pentru modernizarea unor drumuri săteşti, în valoare de 4.523.504, 13 lei, fără TVA. Un milion de euro, cadou de sărbători pentru „regele asfaltului” Emil Savin, care încheie astfel pe cai mari un an cât se poate de bănos, în ciuda condamnării penale la care a fost supusă firma sa. Pe 14 septembrie, Transmir SRL primea în condiţii similare un contract de 3.343.464,6 lei, fără TVA, pentru construirea unui pod în comuna Negrileşti, iar pe 31 august încheia o înţelegere privind întreţinerea pe timp de iarnă a drumurilor din cadrul Secţiei de Drumuri Naţionale Bârlad de la Compania Naţională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), în valoare de 15.009.940 lei.

Interzis de tribunal la contracte publice

Pe 30 mai 2018, la câteva zile după ce „Jurnalul” prezenta relaţiile preferenţiale pe care afaceristul Emil Savin le are prin judeţul în care ginerele său este prefect, Transmir SRL semna şi cu Primăria Deleşti un contract pentru modernizarea drumurilor din comună, de 4.140.796,9 lei, fără TVA. Foarte interesantă este data de 28 iunie 2018, când Transmir SRL a primit un contract de la CJ Vaslui, privind modernizarea drumurilor din judeţ, în valoare de 8.311.820,66 lei, fără TVA.

„Condamnă inculpata SC TRANSMIR SRL Zorleni, (CUI - 10400632 şi J - 37/99/1998, la data faptelor SC TRANSMIR SRL Murgeni, jud. Vaslui), la o pedeapsă de 20.000 lei amendă penală şi interzicerea ca pedeapsă complementară conform art.71 ind.3 alin.1 Cod penal 1968 a dreptului de a mai încheia noi contracte de reabilitare şi modernizare drumuri cu părţile civile Consiliul jud.Vaslui sau Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, pe o durată de 6 (şase) luni”, sentinţa Tribunalului Vaslui

Ce face această înţelegere mai specială este faptul că, pe 27 iunie 2018, Transmir SRL tocmai primise interdicţia de a mai încheia contracte cu această instituţie, într-un dosar de corupţie în care firma a fost găsită vinovată de fraudarea fondurilor europene.     

Cumetrii politice avantajoase

Într-unul din polii sărăciei din România, „regele asfaltului” Emil Savin este multimilionar din banii statului. Transmir SRL a raportat în 2017 afaceri de 29,3 milioane lei şi un profit net aproape un milion de lei, cu 107 angajaţi. Potrivit datelor SEAP, Transmir a beneficiat în perioada 2007- 2018 de aproape 150 de contracte publice, majoritatea în judeţul Vaslui.

 

126

de milioane de euro a primit Transmin de la stat în ultimii ani

Iar cele mai bănoase au venit de la CJ Vaslui, condus de baronul PSD Dumitru Buzatu, a cărui nepoată a fost botezată de fiica lui Emil Savin. La rândul ei, fiica afaceristului a fost cununată de deputatul PSD Adrian Solomon, care i-a botezat apoi şi fetiţa.

Dosare penale şi morţi pe conştiinţă

Succesul fulminant în afacerile cu statul al lui Emil Savin are şi o parte întunecată, cu dosare şi condamnări penale, dar şi decese misterioase. În dosarul DNA din septembrie 2016, în care Transmin SRL a fost condamnată pe 27 iunie 2018 la interzicerea dreptului de a mai primi contracte de la CJ Vaslui şi Ministerul Dezvoltării, firma lui Savin a fost găsită vinovată pentru fraudarea fondurilor europene oferite de CJ Vaslui, instanţa obligând-o la plata către cele două instituţii a prejudiciilor de 12.362,36 lei, respectiv 649.855,37 lei. De asemenea, directorul firmei, Adrian Plăcintă, a fost condamnat la trei ani de închisoare. Cei doi inculpaţi au făcut recurs, care se judecă acum la Curtea de Apel Iaşi, următorul termen fiind pe 14 ianurie 2019. Poliţistul Bogdan Plăcintă, fiul lui Adrian Plăcintă, apare în aprilie 2017 într-un dosar DIICOT privind contrabanda cu ţigări, în care apare şi numele afaceristului Emil Savin. În februarie 2017, Transmir SRL a fost condamnată la o amendă penală de 10.000 lei, 30.800 lei daune materiale, 40.000 de euro daune morale şi 25.000 lei cheltuieli de înmormîntare după ce un om a murit intrând cu maşina într-un utilaj al firmei care circula ilegal pe un drum european. În fine, în mai 2014, Emil Savin a fost cercetat penal după ce ar fi omorât cu maşina un cioban care îşi păştea oile pe terenul afaceristului.

Emil Savin, „regele asfaltului” din Vaslui, încheie contracte de milioane la foc automat, până la sentinţa definitivă care îi poate interzice accesul la bani publici

×