x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Solicitare - TVA mai mic si taxe vamale mari

Solicitare - TVA mai mic si taxe vamale mari

de Florina Zainescu    |    27 Ian 2006   •   00:00
Solicitare - TVA mai mic si taxe vamale mari

Reducerea taxei pe valoarea adaugata la carnea si produsele din carne de pasare la 5%-7% si majorarea taxelor vamale la import de la 45% la 70% vor face ca pe masa romanului sa ajunga alimente sanatoase la preturi convenabile.

Crescatorii de pasari cer reducerea TVA-ului la carnea de "zburatoare" pana la 5%-7%, media din Uniunea Europeana. Ei spun ca o astfel de masura ar fi de folos atat romanului de rand care nu va mai trebui sa suporte preturi "umflate" cu 19%, dar si producatorilor.

MOTIVE. In conditiile in care nivelul de trai in tarile UE este net superior celui din Romania, taxa pe valoarea adaugata mioritica este cu mult mai mare decat "surorile" sale europene. In timp ce la noi, statul colecteaza in visterii 19% din contravaloarea fripturii de pui, in Anglia si Irlanda, TVA-ul este 0%, in Slovenia 1,5%, polonezii "suporta" 3%, spaniolii si italienii 4%, cehii si portughezii 5%, iar francezii 5,5%. Cele mai mari taxe pe valoarea adaugata se practica in Grecia - 9%, Austria 10%, Suedia 12% si Ungaria 15%. "In Romania, din 40.000 de lei, pretul kilogramului de pui gril, 8.000 de lei reprezinta TVA-ul. Spre exemplu, din aceiasi 40.000 de lei, un neamt suporta doar 2.000 de lei taxa. Deci romanul sarac pe care il plang toti ca nu are putere de cumparare plateste un impozit cu 6.000 de lei pe kilogram mai mare din cauza TVA", considera Gheorghe Antochi, presedintele Agricola International Bacau.

Mai mult, o cota de TVA ridicata va fi intotdeauna o piedica in calea competitivitatii produselor romanesti pe pietele europene. "In 2007, dupa integrare, carnea si produsele din carne fabricate de noi, vor fi mai scumpe cu 10% decat cele unguresti, de exemplu, pentru ca la ei TVA-ul este mai mic. Practic, la aceleasi costuri de productie, eu voi avea carnea mai scumpa pe piata", a explicat Antochi motivul pentru care este necesara protejarea producatorului autohton prin reducerea TVA-ului.

IMPORTURI. Crescatorii solicita autoritatilor si majorarea de la 45% la 70% a taxelor vamale pentru principalele doua sortimente importate - jumatati posterioare, pulpe si parti de pulpe - care acopera 72% din totalul importurilor de carne de pui. Asta in conditiile in care vanzarile lor au scazut cu 40% in perioada septembrie-decembrie 2005, dupa aparitia gripei aviare, desi preturile la poarta fermei au scazut cu 10.000-20.000 de lei. Ei spun ca importurile din SUA si Brazilia reprezinta o concurenta neloiala, deoarece furnizorii din aceste tari nu respecta normele tehnologice din UE, care sunt obligatorii pentru firmele romanesti de profil, a declarat Ilie Van, presedintele Uniunii Crescatorilor de Pasari din Romania (UCPR). In plus, din cauza unor derogari de la reglementarile sanitar-veterinare aplicabile importurilor din SUA, nu este garantata calitatea acestor produse, spun crescatorii. Iar 58% din importuri vin din aceasta tara.

TVA PUNE PE JAR EUROPA
De mai bine de o saptamana, cei 25 de ministri de Finante din Uniunea Europeana incearca sa extinda actuala lista comuna privind TVA diferentiat pana in 2010. Spiritele insa s-au incins intre statele membre, deoarece, prin extinderea actualei liste de derogari, unii membri nu mai pot adauga noi sectoare economice cu o taxa pe valoare adaugata mica. Printre tarile nemultumite se numara Franta, Germania, Republica Ceha, Polonia si Cipru. Autoritatile franceze, spre exemplu, vor sa includa pe lista de derogari pe proprietarii de restaurante, dar s-au lovit de intransigenta Bruxellesului. Atat Germania, cat si Franta sunt de acord sa accepte actuala lista de TVA diferentiat si pentru urmatorii ani, deoarece au obtinut derogari in alte sectoare ale economiei. Cele mai neindreptatite raman cateva dintre statele care au aderat in 2004, deoarece listele cu sectoarele unde pot aplica TVA diferentiat au fost incluse in tratatele de aderare, iar, conform propunerii Presedintiei austriece a UE, acestea nu vor mai fi prelungite dupa 2007. (Maria Toader)
×
Subiecte în articol: economic