x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie SOLUŢII ANTICRIZĂ/România nu are nevoie de împrumuturi externe

SOLUŢII ANTICRIZĂ/România nu are nevoie de împrumuturi externe

de Florina Zainescu    |    26 Feb 2009   •   00:00

România nu are nevoie de împrumuturi externe pentru a depăşi criza, deoarece deţine resursele necesare. Resurse care, în prezent, nu sunt exploatate aşa cum trebuie de stat.




Criza economică nu va dura mai mult de un an, spune Dan Voiculescu
Foto: Marin Raica/Jurnalul Naţional

"Marea problemă a României la ora actuală este anarhia în care trăim şi care nu ne lasă să vedem lucrurile limpede", a declarat Dan Voiculescu, vicepreşedintele Senatului, la cea de-a doua ediţie a conferinţei "Soluţii anticriză pentru România în contextul mondial". El a făcut trimitere la faptul că Parlamentul a adoptat, vineri, bugetul de stat, iar a doua zi, sâmbătă, ministrul Finanţelor, Gheorghe Pogea, a declarat public, într-o emisiune televizată, că s-a gândit la o rectificare a acestuia. "Păi, cum putem noi, românii, să credem şi să avem viziuni când un buget votat vineri urmează a fi rectificat sâmbătă?! Dacă o spunea ministrul Culturii, ministrul Turismului mai era ceva, dar ministrul de Finanţe este prea mult", a declarat Dan Voiculescu.

AVEM RESURSE
Vicepreşedintele Senatului a atras atenţia că România nu are nevoie de împrumuturi externe, întrucât deţine resursele necesare pentru a depăşi criza. "Vom încerca, şi am vorbit şi cu domnul Mircea Geoană, să dăm greutate politică programului pe care îl avem şi probabil în două săptămâni vom veni cu un plan pragmatic, pe puncte, cu ce are de făcut Guvernul Boc să scoată România din criză fără împrumuturi. O să încercăm să aducem lângă noi puternica forţă a opiniei publice, astfel încât, practic, Guvernul să aplice programul pe care îl vom prezenta", a declarat vicepreşedintele Senatului. Unul din punctele programului de scoatere a ţării din criză fără împrumuturi externe vizează concesionarea Deltei Dunării - perla Europei - pe o perioadă limitată de timp, în condiţii avantajoase pentru noi, şi cu plata în momentul semnării contractului a 300 de milioane de euro, a exemplificat el. Şi cele 4 milioane de hectare nelucrate la ora actuală ar putea intra în program. România are multe astfel de resurse care ori sunt foarte prost administrate ori, culmea, nu sunt administrate deloc, a subliniat Dan Voiculescu.

El a reiterat ideea că actuala criză economică nu va dura mai mult de un an. Şi asta deoarece este o criză artificială, creată de "marea finanţă mondială". "Totul este controlat de o mare finanţă mondială care este compusă din câteva sute de oameni, pe glob, care controlează marile schimbări din lumea modernă. Toată această criză este produsul unei gândiri, iar cei care au gândit-o îi vor pune stop în momentul în care îşi vor rezolva problemele lor ce ţin de comasarea sau determinarea sub presiune a unor fuziuni", a afirmat Voiculescu.

Nici Mircea Geoană, Preşedintele Senatului, nu s-a arătat încântat de perspectiva încheierii unui acord cu FMI. "Eu am fost într-un guvern care a avut acord cu FMI-ul şi am o amintire proastă despre condiţiile dificile impuse României", a declarat el la dezbaterea organizată de Fundaţia "Dan Voiculescu" pentru Dezvoltarea României, în colaborare cu Institutul Naţional de Cercetări Economice al Academiei Române şi Rectoratul ASE. Geoană a atras atenţia că problema încheierii unui acord cu FMI trebuie dezbătută public, pentru că afectează pe toată lumea, de la vlădică la opincă. Şi trebuie răspuns la trei întrebări esenţiale: care este necesarul de finanţare al ţării, ce garanţii avem că băncile vor reporni finanţarea economiei reale dacă încheiem acordul şi care sunt condiţiile, inclusiv cele de natură socială, pe care va trebui să le respectăm. Executivul nu are o soluţie coerentă la criză, deşi s-a aprobat bugetul, iar preşedintele Băsescu a promulgat ieri legea. Şi Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen şi preşedintele Asociaţiei Analiştilor Financiari din România, a atras atenţia asupra necesităţii stabilirii clare a dimensiunii golului de finanţare a ţării în perspectiva unui împrumut extern şi a mecanismelor prin care aceşti bani pot fi transferaţi de la stat mediului privat care are nevoie de ei. "Cel mai simplu mecanism ar fi scăderea rezervelor minime obligatorii", a declarat Dumitru. El a mai precizat că o intervenţie a statului prin recapitalizarea băncilor ar fi dificil de făcut şi nu este necesară în momentul de faţă. Şi chiar dacă ar fi necesară, nu e treaba statului, ci a proprietarilor băncilor.

×
Subiecte în articol: economic dan