x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Soluţii în funcţie de nevoile reale ale economiei, nu ale politicii!

Soluţii în funcţie de nevoile reale ale economiei, nu ale politicii!

de Dana Piciu    |    01 Iul 2009   •   00:00
Soluţii în funcţie de nevoile reale ale economiei, nu ale politicii!
Sursa foto: Christian Silva/Jurnalul Naţional

Preşedintele PSD Mircea Geoană a arătat ieri că actuala politică economică a Guvernului nu dă rezultate în combaterea crizei, de aceea trebuie regândită şi căutate soluţii concrete.



Liderul PSD Mircea Geoană a afirmat ieri că guvernanţii ar trebui, în contextul crizei, să abandoneze politica economică prociclică, să dea dovadă de "îndrăzneală constructivă" în relaţiile cu partenerii din SUA şi din UE, pentru o "recalibrare" a împrumutului extern. "Fac un apel la îndrăzneală decentă pentru un dialog cu partenerii noştri din Europa şi de peste Ocean, pe care să-i convingem că acest tip de politică prociclică sufocă Europa", a spus Geoană, prezent la o dezbatere organizată de grupul parlamentar PSD+PC pe tema "Soluţii pentru criză" la care au participat şi reprezentanţi ai sindicatelor, ai ONG-urilor, ai mediului de afaceri. Geoană a spus că, în condiţiile în care prognozele macroeconomice sunt mai pesimiste decât se anticipa în urmă cu câteva luni, s-ar impune şi o "regândire" a unor condiţii din acordurile cu FMI şi UE. "Mi-e teamă să nu păţim ca acarul Păun: criza a început din centru, de la economiile dezvoltate, s-a extins spre periferie şi acarul Păun, adică economiile emergente, cum este şi România, vor plăti un cost mult mai mare pentru criză", a mai spus liderul PSD. Administraţia românească şi ministerele "sunt incapabile să cheltuie bruma de bani de la buget", iar campionul în acest sens este Ministerul Transporturilor. Geoană a mai precizat că România are nevoie şi de măsuri "extraordinare" de atragere a fondurilor europene.

IMPOZIT PROGRESIV

Liderul PSD a menţionat că actuala coaliţie ar trebui să discute eventualitatea introducerii impozitului progresiv, pe care l-a caracterizat drept "un stabilizator automat în condiţii de criză", în timp ce despre cota unică a spus că a avut doar avantaje temporare. "Din punctul meu de vedere absenţa unui impozit progresiv privează o economie de stabilizator automat în condiţii de criză", a precizat Mircea Geoană.

REZOLVĂRI
Exceptarea microîntreprinderilor de la plata impozitului pe venit în primii trei ani de la înfiinţare, accelerarea plăţilor statului către agenţii economici, penalizarea automată a statului pentru întârzierile la rambursarea de TVA, scăderea preţurilor administrate, restructurarea Guvernului prin desfiinţarea ministerelor inutile, programarea bugetară multianuală, impozitarea progresivă a salariilor şi a pensiilor foarte mari, sunt unele dintre propunerile pentru criză făcute ieri în cadrul dezbaterilor de către senatorii PSD+PC, Mircea Geoană şi Dan Voiculescu.

"Am elaborat acest program anticriză în funcţie de nevoile reale ale economiei, nu ale politicii. Ne plac sau nu, aceste măsuri sunt exact rezerva de oxigen de care economia naţională are nevoie pentru a evita colapsul. Nu ne mai permitem noi eşecuri. Am o oarecare compasiune pentru acei membri ai Guvernului care nu pot depăşi stadiul experimentelor şi teoriilor inaplicabile. Dar criza nu are nici compasiune, nici răbdare cu miniştrii precum domnii Boc şi Pogea. Timpul neputinţei a expirat. Noi propunem soluţii concrete şi termene precise. Trebuie acţionat decisiv astăzi pentru a ne asigura că va mai exista şi un mâine pentru economia naţională", a spus Voiculescu.

×
Subiecte în articol: economic