x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Şomaj în scădere

Şomaj în scădere

de Catalin Pruteanu    |    24 Apr 2008   •   00:00
Şomaj în scădere

În primele trei luni ale anului şomajul a scăzut în România, dar rămîne ridicat în sud şi sud-vestul ţării, în vreme ce nord-vest şi în Capitală există o lipsă a forţei de muncă.

În primele trei luni ale anului şomajul a scăzut în România, dar rămîne ridicat în sud şi sud-vestul ţării, în vreme ce nord-vest şi în Capitală există o lipsă a forţei de muncă.

Rata şomajului înregistrată în primul trimestru din acest an este cu 0,9% mai mică decît cea înregistrată în perioada precedentă a anului trecut, potrivit datelor Agenţiei Naţio­nale pentru Ocuparea Forţei de Muncă. La sfîrşitul lui martie 2008, numărul de şomeri a fost de 374.050 de persoane cu 5.729 mai puţine faţă de luna anterioară. Un număr de 113.081 au fost şo­meri indemnizaţi şi 260.969 nein­demni­zaţi.

 

DIFERENŢE. Şomajul în Ro­mânia a scăzut constant din 2002, de la aproape 13% la 4,3% în ulti­mul an, pe primele locuri plasîndu-se Dolj, Braşov, Alba şi Mehedinţi. Scă­derea numărului de şomeri în luna martie a fost determinată de relan­sarea activităţilor sezoniere în agricultură şi con­struc­ţii. Cel mai ridicat şomaj este în Vaslui (9,5%), Mehe­dinţi (8,7%) şi Teleorman (7,7%), iar judeţul Timiş are cea mai scăzută ra­tă a şomajului – 1,3%, iar în Bu­cu­reşti este de 1,8%.

 

STUDIILE CONTEAZĂ. În martie 2008, 81.291 de şomeri au fost scoşi din evidenţele agenţiilor judeţene pentru ocuparea forţei de muncă, peste jumătate dintre aceştia (44.276) găsindu-şi un loc de muncă. Şomerii cu nivel de instruire primar, gimnazial şi profesional constituie ponderea cea mai mare a persoanelor care se adresează agenţiilor judeţene de ocupare a forţei de mun­că în vede­rea găsirii şi ocupării unui loc de muncă (82,3%), iar cei cu nivel de instruire liceal şi post-liceal re­pre­zintă 14,7%, doar 3,0% din nu­mărul total al şomerilor înregistraţi au stu­dii superioare. Agenţii economici au beneficiat de indemni­zaţii pentru 13.655 de absolvenţi an­gajaţi, aproa­pe jumă­tate fiind absolvenţi de studii superioare. În martie s-a înregistrat o scădere cu 0,1% a şo­merilor băr­baţi, la 4,4%, dar rata şo­majului fe­mi­nin s-a men­ţi­nut constantă, la 4%.

×
Subiecte în articol: economic