x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie ŞOMERI DIN STRĂINĂTATE / Câţi români se vor întoarce acasă?

ŞOMERI DIN STRĂINĂTATE / Câţi români se vor întoarce acasă?

de Andrei Badin    |    19 Noi 2008   •   00:00
ŞOMERI DIN STRĂINĂTATE / Câţi români se vor întoarce acasă?

Este întrebarea pe care şi-o pun mulţi şi care ar trebui să dea frisoane Ministerului Muncii. Sindicatele estimează că numărul românilor reîntorşi din străinătate va depăşi jumătate de milion. Cei mai expuşi la şomaj sunt cei 200.000 de muncitori la negru. În timp ce românii sunt împinşi de la spate să revină acasă, mai multe multinaţionale din România au anunţat că închid fabricile şi pleacă.



Câţi români vor reveni acasă în urma crizei economice mondiale? Este întrebarea pe care şi-o pun mulţi şi care ar trebui să dea frisoane autorităţilor române.

Anul acesta, Guvernul Tăriceanu a organizat în Italia şi în Spania mai multe aşa-numite burse de locuri de muncă pentru emigranţii români cu scopul de a-i readuce acasă. Foarte puţini s-au îngrămădit însă la ofertele făcute de autorităţile de la Bucureşti. Un studiu realizat în Spania indică cam la ce ne-am putea aştepta în următoarea perioadă, iar unii dintre români au plecat deja din regatul iberic spre ţara de origine.

200.000 DE ROMĂNI, LA NEGRU
Peste 448.000 de români lucrează în Spania, potrivit ultimului Sondaj al Populaţiei Active (EPA), însă doar 255.634 plătesc asigurările sociale, ceea ce înseamnă că în jur de 200.000 lucrează la negru, potrivit Studiului socio-economic privind Imigraţia Română în Spania, prezentat la Madrid în urmă cu câteva zile.

Comunitatea românilor contribuie la economia spaniolă cu circa 8 miliarde de euro, reprezentând 0,71% din PIB spaniol. Românii au devenit în 2008 comunitatea cea mai numeroasă din Spania, reprezentând 17% din totalul străinilor, cu 702.000 de persoane. 154.900 de români sunt inactivi (copii, casnice, vârsta a treia etc). Dar aceştia sunt rude ori cu cei care muncesc legal, ori cu cei care sunt plătiţi la negru.

PLECĂRI CONFIRMATE
Unii se pare că au plecat spre casă, dar nimeni nu are o cifră. Românii din ţara bascilor, care formează cea mai mare comunitate de străini din regiune, sunt afectaţi de restricţiile impuse de guvernul spaniol lucrătorilor străini, ce ar urma să fie ridicate la 31 decembrie, iar mulţi s-au văzut nevoiţi să plece acasă, mai ales din cauza situaţiei economice, scrie prestigiosul cotidian spaniol El Pais. “Unui român care este aici în şomaj îi va merge mai bine dacă începe o afacere în România cu banii strânşi şi cu experienţa căpătată în Spania”, susţine o reprezentantă a Asociaţiei Danubius a românilor din ţara Bascilor.

130.000 DE ŞOMERI ROMĂNI

În primul semestru al lui 2008, şomajul a crescut la circa jumătate de milion de nou-şomeri repartizaţi între spanioli şi imigranţi cu 99.100 români fără un loc de muncă. “Românii şi marocanii sunt comunităţile cele mai afectate de şomaj, având în vedere că sunt cele două colective cele mai implicate în sectorul construcţiilor”, afirmă profesorul Miguel Pajares, de la Universitatea din Barcelona, specializat în migraţii.

“Cu perspectiva încheierii sfârşitului anului cu un total de circa trei milioane de şomeri, dintre care aproape un milion ar putea fi imigranţi şi 130.000 români”, spune studiul. Autorii cercetării spun că această situaţie ar putea favoriza o reîntoarcere în ţara de baştină, cu “efecte adverse pentru economia spaniolă, ce are nevoie de această categorie de muncitori”. Problema este că românii încă aşteaptă ridicarea moratoriului privind dreptul de a munci legal în Spania, care va fi ridicat la sfârşitul anului.

CE FAC ROMĂNII?
În plan social, studiul relevă că “imigraţia română este tânără”: jumătate (47,8%) au vârste între 25 şi 39 de ani; procentul celor de peste 55 de ani este “foarte redus” şi majoritatea bărbaţilor lucrează în construcţii, iar femeile, ca menajere sau în agricultură. Există un procent însemnat de muncitori români care exercită profesii de categorie inferioară, cu 34,4% ucenici în construcţii, în pofida nivelului lor de pregătire, “superioară altor imigranţi”. În ceea ce priveşte căsătoriile mixte, românii sunt colectivitatea străină imigrantă cea mai bine integrată din acest punct de vedere. Astfel, în 2005, căsătoriile hispano-române au reprezentat 7,5% din totalul căsătoriilor încheiate cu imigranţi şi 0,67% din totalul căsătoriilor realizate în Spania; totalizând 1.394 de căsătorii mixte. Şcolarizarea copiilor români este practic de 100%. Şi în ceea ce priveşte învăţarea limbii spaniole, sunt imigranţii eurocomunitari care învaţă cel mai repede limba, atât datorită înrudirii cu latina, cât şi datorită puternicei concentrări de români în activităţi menajere şi servicii în general, cu o strânsă comunicare cotidiană, spune studiul.

Prinşi nepregătiţi

Ministerul Muncii nu aşteaptă nici un român din străinătate. Dacă se vor întoarce definitiv în ţară toţi căpşunarii, constructorii şi ceilalţi români plecaţi să muncească în străinătate, autorităţile vor fi prinse nepregătite, ca şi cele administrative la venirea iernii. “Nu avem nimic. Nu avem nici o solicitare, nici măcar informaţii nu ni s-au cerut referitor la locuri de muncă libere. Noi nu ştim de unde sunt cifrele care circulă prin presă. Oficial nu avem nici o solicitare. Nu se pot face nici estimări, din moment ce noi am organizat acolo nişte târguri de locuri de muncă şi, în afară de câteva persoane care au venit să se informeze, în rest nu am avut solicitări”, spune ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu. (Diana Caloianu)

×
Subiecte în articol: economic romani Spania