x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Şomerii se repatriază

Şomerii se repatriază

de Catalin Pruteanu    |    14 Mai 2008   •   00:00
Şomerii se repatriază

România va avea o problemă în perioada imediat urmă­toa­re cu reinserţia muncitorilor care se vor întoarce în ţară din Spania şi Italia, iar Agen­ţia Naţională pentru Ocupa­rea Forţei de Muncă (ANOFM) are nevoie de alte atribuţii.

MUNCĂ – autorităţile, îngrijorate de revenirea muncitorilor din străinătate

România va avea o problemă în perioada imediat urmă­toa­re cu reinserţia muncitorilor care se vor întoarce în ţară din Spania şi Italia, iar Agen­ţia Naţională pentru Ocupa­rea Forţei de Muncă (ANOFM) are nevoie de alte atribuţii.

Înrăutăţirea condiţiilor econo­mice din Italia şi Spania îi va determina pe români să se întoarcă, este de părere mi­nistrul Muncii, Familiei şi Egalităţii de Şanse, Paul Păcuraru. Ministrul susţine că are semnale de la mulţi români plecaţi care doresc să revină în ţară din cauza creşterii preţurilor şi a declinului sectorului con­struc­ţiilor, deoarece nu-şi mai permit să “acumuleze”, ci doar “să trăiască bine”. Totuşi, Paul Păcuraru a re­cu­noscut că bursele organizate de mi­nis­ter în acest an în Spania şi Italia nu au avut rezultate spectaculoase şi că, potrivit unor evaluări, doar 200 de persoane se vor întoarce în ţară cu un contract de muncă. “Dacă pînă în 2004 migraţia a fost un element predominant pozitiv, după această dată a început să se pună problema adu­cerii înapoi a forţei de muncă din străinătate”, a declarat ministrul Păcuraru.

Modificare. Păcuraru vrea şi modificarea atribuţiilor ANOFM, precum şi trecerea Oficiului pentru Imigrări în subordinea Agenţiei. “În condiţiile deficitului de forţă de muncă din aproape toate sectoarele economice, e nefiresc ca Agenţia să aibă în continuare atribuţii de export al forţei de muncă, să cheltuim banii pu­blici pentru a face selecţii şi a tri-mite români în străinătate”, a de-cla­rat ministrul.

“În România avem încă segmente neutilizate de forţă de muncă în mediul rural”, e de părere Pă­curaru, care susţine că există încă “foarte mulţi oameni care aşteaptă să le dea statul ceva”. Potrivit lui Păcuraru, în şedinţa de Guvern de astăzi, Ministerul Mun­cii şi al Internelor vor face îm­preu­nă cu primul-ministru o eva­luare a legislaţiei referitoare la românii plecaţi în Italia pentru reducerea şi controlarea infracţio­nalităţii şi pentru respectarea drepturilor ce­tă­ţe­nilor români care muncesc legal în această ţară.

×
Subiecte în articol: economic