x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Şova: Gheţea trebuia să demisioneze

Şova: Gheţea trebuia să demisioneze

de Daniela Ivan    |    24 Noi 2013   •   16:25
Şova: Gheţea trebuia să demisioneze
CEC a comis ilegalităţi când a acordat creditul Ioanei Băsescu, a spus ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură

Ilegalităţile sunt evidente în cazul creditului pe care Ioana Băsescu l-a luat de la CEC, a spus ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova. Acesta a mai adăugat că preşedintele băncii, Radu Gheţea, ar fi trebuit să demisioneze, după apariţia acestui scandal.

Ilegalităţile sunt evidente în cazul creditului pe care Ioana Băsescu l-a luat de la CEC, a spus ministrul delegat pentru Proiecte de Infrastructură, Dan Şova. Acesta a mai adăugat că preşedintele băncii, Radu Gheţea, ar fi trebuit să demisioneze, după apariţia scandalului pe această temă.

O bancă a românilor

“În mod evident sunt nişte ilegalităţi acolo care trebuie analizate. Ilegalităţile sunt la CEC în primul rând. Pentru mine, întrebarea simplă este una singură: un cetăţean al României, X, având veniturile doamnei Ioana Băsescu, şi situaţia financiară a domniei sale, exact aceea care este, nici nu o ştiu exact, că nu m-a interesat, putea obţine acest credit de la CEC în condiţii identice? Da sau nu?”, a spus ministrul la Pro TV. Acesta a mai adăugat că CEC este o bancă a românilor, adică o bancă românească al cărei acţionar este statul român, şi din acest motiv “nu poate să fie pentru unii mumă şi pentru alţii ciumă”. Conducerea Senatului a aprobat luni înfiinţarea unei subcomisii de anchetă privind activitatea CEC Bank.

“Comisia de anchetă eventual ar putea constata că instituţiile statului, CEC, Parchet, Administraţia Prezidenţială, au folosit funcţia respectivă pentru interesele private ale cuiva sau nu. Şi dacă vor constata că există suspiciunea săvârşirii unor fapte, bineînţeles vor înainta raportul către autorităţile competente”, a spus Şova.

El este de părere că preşedintele CEC, Radu Gheţea, ar fi trebuit să demisioneze.

“Ar fi fost o soluţie frumoasă de ieşire de aici, pentru că, v-am spus, din punctul meu de vedere ilegalităţile sunt evidente. Îmi permit să mă antepronunţ, pentru că sunt om de drept. (…) Eu vă spun că un cetăţean român de rând, într-o situaţie identică, nu ar fi obţinut acest credit”, a spus ministrul delegat.

Ministrul Finanţelor, Daniel Chiţoiu, a afirma că a fost sunat de către Traian Băsescu, care l-a rugat ca Gheţea să nu fie schimbat de la conducerea CEC. Şi şeful statului a confirmat că a avut o discuţie cu ministrul Chiţoiu, în cursul căreia “l-a avertizat” să nu-l schimbe din funcţie pe Gheţea înainte de terminarea mandatului legal.

×
Subiecte în articol: dan sova ghetea cec bank