x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Spaima globalizarii ucide firmele mici

Spaima globalizarii ucide firmele mici

16 Mai 2005   •   00:00

Finantarea si reactiile manageriale disproportionate sunt bolile "globalizarii", identificate cu ocazia deschiderii Conferintei internationale a IMM-urilor.



  • de ADRIAN N. IONESCU

  • ESTIMARE. Chirovici spune ca numarul IMM-urilor care vor da faliment va fi mic
    Numarul firmelor mici si mijlocii "nou-nascute in Romania este cu 30% mai mare decat cele care mor", potrivit lui Eugen Ovidiu Chirovici, presedintele Agentiei Nationale pentru IMM si Cooperatie (ANIMMC). "Estimarile procentuale sunt, uneori, mai putin importante decat atitudinea intreprinzatorilor, fata de propriile probleme", a completat Chirovici, prezent ieri la Conferinta de la Bucuresti a Asociatiei Mondiale a IMM-urilor (WASME).

    REACTII. "De pilda, IMM-urile din sectorul productiv si al serviciilor reprezinta 30% din total si, chiar daca ar da faliment toate, ca urmare a aderarii la Uniunea Europeana sau a globalizarii, tot nu s-ar ajunge la o proportie de 50%, cum spun unele estimari", comenteaza presedintele ANIMMC. Restul de 70% din IMM-uri se ocupa de comert, despre care Chirovici spune au alte probleme specifice, legate de rezistenta fata de ofensiva marilor lanturi de supermagazine. Oficialul roman crede ca problema atitudinii manageriale este importanta, pentru ca "intreprinzatorii romani sunt fie de un optimism desantat, fie au o atitudine catastrofica, de parca aderarea la UE sau globalizarea ar echivala cu un tsunami" si nu cu provocarea de a cauta solutii de adaptare.

    PERSPECTIVELE. Adaptarea pune insa noi probleme. Lester Lloyd-Reason, directorul Centrului pentru Afaceri Internationale (APU) din Cambridge, observa ca firmele trebuie sa aplice regulile jocului, reclamate de globalizare, fara ca mersul afacerii sa sufere.

    Cand vine vorba de finantare, globalizarea inseamna conditii de creditare mai aspre. Reticenta bancilor de a credita IMM-urile ar putea spori, ca si proportia oficiala de 25% dintre intreprinzatorii romani care au probleme in materie. Ar putea ramane fara ecou apelul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu, adresat bancilor, de a credita IMM-urile, chiar daca acestea "nu au piata". "Bancile trebuie sa inteleaga ca piata se creeaza", a spus Isarescu, ieri, prezent si el la Conferinta WASME.

    Evenimentul reuneste reprezentanti ai intreprinzatorilor si autoritatilor din domeniul IMM-urilor din intreaga lume si se desfasoara pana miercuri, in organizarea Consiliului National al Intreprinderilor Private Mici si Mijlocii din Romania (CNIPMMR).

    ×
    Subiecte în articol: economic