x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Spartan, aruncat in curtea Justiţiei

Spartan, aruncat in curtea Justiţiei

de Dan Constantin    |    30 Iul 2007   •   00:00
Spartan, aruncat in curtea Justiţiei

Cheltuirea a peste 300 de milioane de euro din bugetul Apărării pentru programul de dotare cu avioane militare de transport este incă in litigiu. Ministrul Apărării, dl Teodor Meleşcanu, a făcut precizări in legătură cu această achiziţie publică.


Cheltuirea a peste 300 de milioane de euro din bugetul Apărării pentru programul de dotare cu avioane militare de transport este incă in litigiu. Ministrul Apărării, dl Teodor Meleşcanu, a făcut precizări in legătură cu această achiziţie publică.

Jurnalul Naţional are de căteva luni in atenţie acest subiect, interesul fiind generat de controversele licitaţiei care a avut ca primă decizie alegerea ofertei celei mai scumpe.

MANEVRĂ. Chiar dacă această achiziţie nu s-a finalizat intr-un contract după ce a trecut prin contestaţii succesive, rămăn valabile exigenţele exprimate de Ministerul Apărării pentru acest program inceput in 2005, o dată cu studierea şi selectarea conceptului.

Avionul firmei EADS-CASA, care corespundea tehnic, avea o hibă mare: deşi mai ieftin, nu era "iubit" de comisia de licitaţie. Pentru a se elimina criteriile de preţ, s-a ales o manevră penibilă - descalificarea ofertei tehnice! Asta, in pofida evidenţei că avionul EADS-CASA se află in dotarea unor ţări membre NATO!

Povestea se află de peste o jumătate de an in Justiţie. Curtea de Apel Bucureşti a decis in urmă cu 40 de zile respingerea cererilor ambilor competitori. A precizat in decizie că "respinge cererea Alenia de a obliga Ministerul Apărării să incheie cu ea contractul de livrare".

Acum ministerul aşteaptă motivarea Curţii de Apel pentru a lua decizia finală. Ministrul Meleşcanu a declarat la Antena 3, in emisiunea "Prima ediţie", că se lucrează la pregătirea contractului, care nu va fi semnat pănă nu va fi redactată şi Hotărărea Curţii de Apel.

Vrem să vedem dacă s-a luat decizia pe o chestiune de formă sau pe una de fond - aprecia ministrul. Deşi are toate argumentele pentru a relua procedura de achiziţie, conducerea Ministerului Apărării vrea să se ascundă in spatele deciziei Justiţiei pentru a "livra" comanda spre Alenia. Or, este evident că Justiţia nu avea cum să se pronunţe pe fond in acest proces, fiind in discuţie o problemă tehnică de specialitate, iar instanţele nu au solicitat nici o expertiză in acest caz.

Ministrul Meleşcanu a declarat că decizia Curţii de Apel nu mai poate fi atacată. Ceea ce, spun surse judiciare bine informate, este fals. In funcţie de motivarea Curţii se pot declanşa şi căile de atac. Vom reveni.


Vorbe goale

Cităm de pe site-ul ministerului criteriile anuţate pentru achiziţionarea celor şapte avioane scurt/mediu curier.
"Costul de achiziţie cel mai mic, siguranţa in exploatare, maturitatea echipamentelor majore şi, indeosebi, cel mai bun cost al ciclului de viaţă vor fi decisive in alegerea tipului de avion pe care Armata Romănă il va utiliza cel puţin trei decenii pentru cea mai bună protejare a intereselor naţionale in mediul aerian".
Ele rămăn doar vorbe goale in condiţiile in care oferta mai scumpă - avionul Spartan al firmei Alenia - a fost aleasă de comisie.

×
Subiecte în articol: economic