x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Spartan intărzie la aterizare

Spartan intărzie la aterizare

de Dan Constantin    |    01 Noi 2007   •   00:00
Spartan intărzie la aterizare
Sursa foto: KARINA KNAPEK/

Cursa pentru căştigarea contractelor de modernizare a echipamentelor militare ale ţărilor recent intrate in NATO continuă. In Romănia este incă in dispută programul pentru avioanele militare de transport, licitaţie adjudecată de firma Alenia, care propune aparatele C27J Spartan.

Contract - Bulgarii primesc avionul fără echipamente

Cursa pentru căştigarea contractelor de modernizare a echipamentelor militare ale ţărilor recent intrate in NATO continuă. In Romănia este incă in dispută programul pentru avioanele militare de transport, licitaţie adjudecată de firma Alenia, care propune aparatele C27J Spartan.

Singura certitudine este că pănă acum contractul de livrare a celor şapte avioane nu este semnat, ceea ce lasă loc la multe interpretări şi spaţii de manevră atăt competitorilor - Alenia şi EADS Casa, căt şi Ministerului Apărării.

AVION INCOMPLET. Ştiri mai precise vin din afara ţării. In Bulgaria, unde Alenia a căştigat contractul cu o temă similară, Forţele Aeriene aşteaptă livrarea primului avion Spartan din seria celor cinci contractate incă din anul 2004. Comandantul Forţelor Aeriene bulgare, generalul Simeon Simeonov, a anunţat recent că prima livrare va avea loc in noiembrie a.c., chiar de Ziua Aviaţiei. El a precizat insă că avionul vine fără o serie de echipamente esenţiale. Este vorba despre harta digitală şi echipamentele pentru zborul pe timp de noapte. Agenţia de ştiri Novinite reţine declaraţia generalului Simeonov, care spune că avionul livrat de Alenia nu este operaţional pănă in primăvara anului 2008, cănd speră că echipamentele lipsă vor fi instalate.

INTÃ...RZIERI. Prima livrare a avionului Spartan fusese anunţată iniţial pentru luna august, apoi reprogramată pentru octombrie, şi acum pentru această lună, deşi in nici o ocazie nu s-au dat informaţii despre livrarea incompletă a aparatului. O ştire pozitivă pentru firma italiană vine din Statele Unite, unde consorţiul Alenia - Boeing a căştigat comanda de 2,04 miliarde de dolari pentru dotarea armatei americane cu aparatul C27J. Autoritatea care judecă litigiile la contractele cu bani publici (GAO) a respins contestaţia consorţiului EADS Casa - Raytheon, care oferise aparatul C295 pentru o sumă mai mică (1,77 miliarde de dolari). Un interesant articol privind motivele respingerii ofertei mai ieftine publică revista Aviation Week, in care autorul, Jefferson Moris, prezintă punctele de vedere ale competitorilor. (dan.constantin@jurnalul.ro)

Â

Comisia

In Romănia, potrivit informaţiilor din Ministerul Apărării, se desfăşoară negocieri precontractuale pentru cumpărarea Spartan.

In acelaşi timp, EADS Casa nu a renunţat la clarificarea condiţiilor in care a fost descalificată la licitaţie. Comisia de apărare a Senatului care, la iniţiativa lui Cristian Diaconescu, preşedintele acesteia, l-a audiat in septembrie pe ministrul Apărării, dl Teodor Meleşcanu, a primit o solicitare din partea filialei spaniole a grupului EADS pentru a-şi prezenta cazul. Ministrul liberal este in situaţia de a gestiona un puternic conflict comercial cu implicaţii politice. Controversele au pornit in urma elaborării unui caiet de sarcini al licitaţiei pentru avionul scurt/mediu curier cu "dedicaţie".

×
Subiecte în articol: economic