x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Statistică / România are cele mai mari pierderi la volumul comerţului cu amănuntul

Statistică / România are cele mai mari pierderi la volumul comerţului cu amănuntul

04 Iun 2009   •   00:00

Volumul comerţului cu amănuntul în România a scăzut cu un procent în luna aprilie 2009 comparativ cu luna precedentă, România înregistrând cea mai mare scădere a comerţului cu amănuntul din Uniunea Europeană, potrivit datelor prezentate joi de Oficiul European de Statistică (Eurostat).



Aceasta în condiţiile în care, volumul comerţului cu amănuntul a crescut cu 0,5 procente în UE şi cu 0,2 procente în zona euro. În rândul statelor membre, comerţul cu amănuntul a scăzut în şase state, inclusiv în România, şi a crescut în 10 state. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în România (minus 1,0 procent), Bulgaria şi Estonia (minus 0,9 procente). În schimb, cele mai mari creşteri au fost înregistrate în Finlanda (7,6 procente), Suedia (3,4 procente) şi Slovenia (2,5 procente).

În ritm anual, luna aprilie 2009 comparativ cu luna aprilie 2008, volumul comerţului cu amănuntul a scăzut cu 1,4 procente în UE şi cu 2,3 procente în zona euro. În rândul statelor membre, comerţul cu amănuntul a scăzut în 11 state, inclusiv în România, şi a crescut în şase state. Cele mai mari scăderi au fost înregistrate în Letonia (minus 29,6 procente), Lituania (minus 19,5 procente), Estonia (minus 18 procente) şi România (minus 9,9 procent).

În cazul României, Institutul Naţional de Statistică estimează că activitatea de retail şi serviciile vor scădea moderat în perioada mai - iulie 2009. INS a realizat o anchetă pe baza estimărilor făcute de managerii întreprinderilor cu privire la tendinţele de evoluţie ale activităţii economice.

Potrivit opiniilor exprimate în luna mai 2009 de către managerii societăţilor comerciale, se conturează pentru perioada mai - iulie 2009 o scădere moderată a activităţii în comerţul cu amănuntul şi servicii şi o relativă stabilitate în industria prelucrătoare şi în sectorul de construcţii, în raport cu cele trei luni anterioare.

×
Subiecte în articol: economic procente amănuntul