x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Statistică - Salariul mediu mai mare cu 20%

Statistică - Salariul mediu mai mare cu 20%

11 Apr 2008   •   00:00

Cîstigul salarial mediu net realizat în luna februarie a fost de 1.134 de lei, în crestere cu 20,5% comparativ cu perioada similară din 2007, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).



Cîstigul salarial mediu net realizat în luna februarie a fost de 1.134 de lei, în crestere cu 20,5% comparativ cu perioada similară din 2007, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).

Valoarea brută a cîstigului salarial mediu nominal brut a fost de 1.543 lei, cu 5,7% mai mic faţă de luna precedentă, se arată într-un comunicat al INS.

Cele mai ridicate valori ale cîstigului salarial mediu nominal net s-au înregistrat în activităţile de intermedieri financiare (2.901 lei), iar cele mai mici în hoteluri si restaurante (660 lei).

Cîstiguri de peste 2.000 de lei au fost consemnate si în domenii precum transporturi aeriene (2.813 lei), fabricarea produselor din tutun (2.519 lei) si informatică si cercetare-dezvoltare (2.140 lei).

Cresteri ale cîstigului salarial mediu nominal net au fost determinate, în principal, de acordarea de prime mai mari si realizări de producţie în februarie comparativ cu ianuarie 2008.

Astfel, cîstigurile au fost cu 22,8% mai ridicate în activităţi de fabricare a produselor din tutun, respectiv cu 10,7% în industria de mijloace ale tehnicii de calcul si de birou.

De asemenea, au fost consemnate cîstiguri mai mari cu 7,5% în captarea, tratarea si distribuţia apei.

Potrivit INS, în domenii precum industria metalurgică, prelucrarea lemnului si a produselor din lemn si plută, cu excepţia mobilei, industria de masini si echipamente, intermedieri financiare, tăbăcirea si finisarea pieilor, producţia de mobilier si alte activităţi industriale, industria altor mijloace de transport si fabricarea articolelor de îmbrăcăminte avansul cîstigurilor a fost cuprins între 2% si 5%.

FăRă PRIME. În luna februarie, nivelul cîstigurilor salariale a fost mai mic faţă de luna ianuarie ca urmare a acordării de prime ocazionale, inclusiv a primelor de vacanţă, stimulente în luna precedentă si a realizării unei producţii mai mici în luna curentă faţă de cea precedentă.

Astfel, au fost înregistrate scăderi de 22,6% în activitatea de învăţămînt, de 17,9% în administraţie publică, respectiv 14,2% în activităţi anexe si auxiliare de transport.

Domenii precum sănătatea si asistenţa socială, industria de echipamente pentru radio, televiziune si comunicaţii, eliminarea deseurilor si a apelor uzate, asanare, salubritate si activităţi similare, agricultură, vînătoare si servicii anexe si extracţia hidrocarburilor si servicii anexe au consemnat scăderi cuprinse între 4% si 10%.

În acelasi timp, cîstigurile din hoteluri si restaurante, industria minieră, industria de prelucrare a ţiţeiului, cocsificarea cărbunelui si tratarea combustibililor nucleari, producţia si furnizarea de energie electrică si termică, gaze si apă, transporturi aeriene, postă si telecomunicaţii si fabricarea celulozei, hîrtiei si produselor din hîrtie au coborît cu 1-4%.

Potrivit INS, în cursul anului se înregistrează fluctuaţii ale cîstigului salarial determinate, în principal, de acordarea celui de al 13-lea salariu si a primelor de sărbători (decembrie, martie sau aprilie). Acestea influenţează cresterile sau scăderile în funcţie de perioada în care sînt acordate, conducînd, în cele din urmă, la estomparea fluctuaţiilor cîstigului salarial lunar la nivelul întregului an. Pentru acest an, Comisia Naţională de Prognoză estimează un nivel al cîstigului salarial mediu net de 1.181 lei, în urcare cu 13,2% comparativ cu 2007.


×
Subiecte în articol: economic mediu industria salarial