x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Statoil vinde tot mai multe gaze în dauna Gazprom

Statoil vinde tot mai multe gaze în dauna Gazprom

de Daniel Ionaşcu    |    08 Mar 2013   •   16:07
Statoil vinde tot mai multe gaze în dauna Gazprom
E.ON avertizează că centralele pe gaze  sunt ameninţate de regenerabile din cauza subvenţiilor

Grupul petrolier Statoil din Norvegia a început să vândă în Uniunea Europeană gaze naturale la preţuri stabilite pe pieţele spot, câştigând astfel cotă de piaţă în dauna gigantului rus Gazprom, care leagă preţurile de cele ale ţiţeiului, şi ca atare vinde mult mai scump.

Astfel, Statoil a ajuns la livrări-record pe continentul european, scrie agenţia de presă UPI.com.

Modelul a atras laudele lui Gunther Oettinger, Comisarul European pentru Energie. "Statoil este in prim-planul revoluţiei preţurilor, ceea ce duce la creşterea cotei sale de piaţă", a spus Oettinger la Conferinţa UE-Norvegia dedicată gazelor naturale, ce a avut loc în această săptămână.

Avertismente voalate


Cu toate acestea, norvegienii au avertizat că lipsa de claritate a politicilor UE faţă de gaze nu ajută situaţia. "Incertitudinea continuă la nivel politic în jurul gazelor naturale în Europa va avea în final un efect asupra disponibilităţii producătorilor, inclusiv noi, de a investi în furnizarea de gaz", a declarat vicepresedintele Statoil Rune Bjornson. Ministrul norvegian al Energiei, Ola Borten Moe a fost mai direct: el a spus că e important pentru producători să aibă securitate atunci când investesc in zăcăminte de gaze naturale.

Problema este simplă: subvenţiile puternice pentru regenerabile fac să ajungă neprofitabile termocentralele pe gaze. Cum acestea funcţionează mai puţin, atunci nici gaz nu mai cumpără, astfel că producătorii ca Statoil practic aruncă banii pe geam atunci când investesc în zăcăminte fără a putea să-şi recupereze banii.

Mai uşor cu regenerabilele

Situaţia a fost explicată de către grupul german E.ON. Acesta a anunţat luna trecută că ia în considerare închiderea parţială a centralei de la Irsching, din Bavaria, chiar dacă este una dintre cele mai moderne din Europa. Directorul executiv Johannes Teyssen a explicat că mişcarea vine ca urmare a "creşterii rapide a regenerabilelor", care a făcut ca termocentralele pe gaze să opere în mare parte în mod neeconomic. "Chiar şi cele mai noi turbine ale noastre de la centrala Irsching au de înfruntat probleme economice", a spus el în publicaţia britanică Gas to Power. "Mergând înainte, cel mai probabil aceasta va opera mai puţin de 2.000 de ore pe an şi nu va genera destule venituri pentru a acoperi costurile. În aceste circumstanţe nu mai putem justifica operarea continuă", a avertizat el.

Cum stă România

În România, Petrom şi Romgaz exploatează centrale pe gaze naturale, dar sunt în acelaşi timp şi producători iar preţul de vânzare al gazelor interne este mult mai mic decât cel al Gazprom, respectiv 160 de dolari pe mia de metri cubi, versus 420 de dolari pe mia de metri cubi. Cu toate acestea şi în România se face liberalizarea preţului la gaze.

România are cea mai bogată schemă de sprijin pentru energiile regenerabile din Europa, în valoare de 10 miliarde de euro pentru următorii 10 ani. Ministrul Energiei, Constantin Niţă, a declarat săptămâna trecută că va restrânge schema de sprijin din cauza costurilor foarte mari pe care trebuie să le plătească populaţia şi industria.

×
Subiecte în articol: statoil gaze vanzare gazprom