x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Statul ajută tinerii să îşi facă firme

Statul ajută tinerii să îşi facă firme

23 Sep 2009   •   00:00

Tinerii de până în 35 de ani, care nu au mai avut o firmă înainte, vor putea să-şi înfiinţeze una cu un capital social de doar zece lei şi care, timp de trei ani, va fi scutită de la plata impozitelor pe profit şi pe salarii, potrivit unei iniţiative a Ministerului pentru IMM-uri.



Acestea vor fi considerate de tip start-up şi vor fi prioritare la sprijinul financiar sub diverse forme. Firmele vor fi scutite de la plata unor taxe vamale şi de asemenea vor avea acces la credite cu perioadă de graţie, se mai arată în proiect.

Constantin Niţă ministrul pentru Întreprinderilor Mici şi Mijlocii, Comerţ şi Mediul de Afaceri, Constantin Niţă a prezentat ieri proiectul, care a fost lansat spre dezbatere publică.

OBLIGAŢII MARI

Sună bine, însă totul vine însă cu un preţ. Tinerii întreprinzători vor avea însă şi anumite obligaţii, respectiv alegerea doar a cinci domenii de activitate şi obligativitatea ca la sfârşitul perioadei de trei ani să aibă un capital minim de 5.000 de euro prin capitalizarea profitului. "Dacă se constată că nu are această performanţă, atunci întreprinzătorul va trebui să ramburseze banii pe care ia primit sub forma facilităţilor fiscale", a anunţat Niţă.

IMPACT INSIGNIFIANT

Estimările ministerului arată că în 2010 vor fi înfiinţate 500 de firme prin acest act normativ, în 2011 circa 750, 1.480 firme în 2012 şi 3.000 în 2013.

El a precizat că va lua în calcul şi modificarea taxelor plătite pentru înfiinţarea acestui tip de entitate, care, după părerea lui, ar trebui reduse cu 50%.

Întrebat dacă măsura ar putea acoperi golul lăsat de numărul mare de firme închise prin introducerea impozitului minim, Niţă a răspuns: "Poate fi considerat şi aşa".

Firmele înfiinţate sub această formă sunt doar o palidă consolare după ce impozitul forfetar a dus la suspendarea activităţii a 100.000 de firme numai în acest an.

×
Subiecte în articol: economic