x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Statul caută şefi pentru “perlele coroanei”

Statul caută şefi pentru “perlele coroanei”

de Daniel Ionaşcu    |    12 Feb 2013   •   22:25

Ministerul Economiei caută administratori pentru companiile Nuclearelectrica, Romgaz şi Transgaz înainte de listările unor pachete minoritare ale acestora programate pentru acest an. Companiile în cauză sunt cele mai profitabile din curtea statului.

Candidaţii interesaţi pot depune dosarele până la 13 martie, iar printre criteriile luate în calcul la alegerea administratorilor se numără o experienţă de cel puţin zece ani, din care minimum cinci ani în poziţii de conducere sau administrare, precum şi o experienţă de conducere a unor companii cu afaceri de cel puţin 100 milioane euro sau 1.000 de angajaţi.

Selecţia va fi derulată de Oficiul Participaţiilor Statului şi Privatizării în Industrie (OPSPI), asistat de asocierea dintre firmele Quest Advisors şi Transearch International, potrivit unui anunţ al ministerului.

Consiliul de Administraţie al fiecăreia dintre cele trei companii este format din cinci membri însă, potrivit anunţului, “în selecţia candidaţilor se va avea în vedere evitarea situaţiilor de conflict de interese sau incompatibilităţi”, iar în Consiliile de Administraţie ale celor trei companii vor putea fi aleşi cel mult doi membri din rândul funcţionarilor publici sau al altor categorii de personal din Ministerul Economiei.

Cele trei companii sunt deţinute în proporţii diferite de Ministerul Economiei. În cazul Nuclearelectrica, statul are 90,28% din acţiuni, iar Fondul Proprietatea deţine, în urma unor majorări şi reduceri succesive de capital, un pachet 9,72%. Compania trebuie să aducă pe bursă 10% din acţiuni. Transgaz este deja listată, însă statul are o “restanţă”, respectiv listarea unui pachet suplimentar de 15% din titluri. Cele două oferte trebuie realizate până la finele lunii aprilie în urma angajamentelor asumate cu Fondul Monetar Internaţional (FMI), după cum declara în luna ianuarie Varujan Vosganian, ministrul Economiei.

În cazul Romgaz, ministerul deţine 85,1% iar FP are 14,9%. Producătorul naţional de gaze trebuia listat la finele anului trecut; ulterior operaţiunea se amânase pentru primul trimestru al acestui an, pentru ca acum să se ajungă la o listare în luna octombrie. Romgaz trebuie să îşi evalueze rezervele din perimetrele aflate în concesiunea sa înaintea listării pachetului de 15%.

Potrivit angajamentelor Guvernului faţă de Fondul Monetar Internaţional (FMI), cele trei companii ar fi trebuit să aibă management selectat pe criterii exclusiv profesionale până la sfârşitul anului trecut.
Aceasta este a doua tentativă de căutare a managerilor privaţi la companiile energetice după ce un acord încheiat în luna octombrie 2011 cu firma de recrutare profesională Pedersen & Partners a încetat în luna mai a anului trecut “în condiţii amiabile” după ce statul a vrut să deruleze procedura prin altă modalitate decât cea prevăzută la semnare.

×