x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Statul român a fost dat în judecată de OMV

Statul român a fost dat în judecată de OMV

de Adrian Stoica    |    25 Apr 2017   •   10:42
 Statul român a fost dat în judecată de OMV
Sursa foto: Christian Silva/Intact Images

Compania austriacă OMV, acţionarul majoritar al Petrom, a dat în judecată statul român luna trecută la Curtea Internaţională de Comerţ de la Paris, pentru încălcarea prevederilor din contractul de privatizare referitoare la recuperarea investiţiilor de mediu, se arată în raportul pe anul trecut al companiei petroliere.

Statul român era obligată să plătească OMV sumele pe care aceasta urma să le investească în lucrări de mediu legate de poluarea istorică, sume estimate la 542 de milioane de euro. "În aprilie 2016, OMV a transmis statului român o notificare de dispută în ceea ce priveşte anumite solicitări neplătite de statul român pentru decontaminarea unor sonde şi reabilitarea mediului, în sumă de 34 de milioane de euro", se arată în raportul OMV. De la momentul transmiterii notificării, statul român şi OMV au avut la dispoziţie 180 de zile pentru a rezolva amiabil această dispută. "Acest deadline a expirat în 19 octombrie 2016 şi, la data de 7 martie 2017, OMV a iniţiat procedurile de arbitraj împotriva statului român, în concordanţă cu regulile ICC (Curtea Internaţională de Comerţ, Paris/Franţa)", mai spun reprezentanţii OMV

 

Prin Legea de privatizare a Petrom, statul român s-a angajat ca, pe o perioadă de 15 ani de la data finalizării privatizării, să despăgubească în totalitate compania pentru orice pretenţii în legătură cu contaminarea istorică a mediului.

×
Subiecte în articol: stat romania omv