x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Statul vrea să cumpere rafinăria Arpechim de la Petrom

Statul vrea să cumpere rafinăria Arpechim de la Petrom

de Daniel Ionaşcu    |    09 Sep 2011   •   13:03
Statul vrea să cumpere rafinăria Arpechim de la Petrom

Autoritatile vor sa cumpere rafinaria Arpechim Pitesti de la Petrom, iar compania petroliera, controlata de grupul austriac OMV, este dispusa sa inceapa negocierile "in cel mai scurt timp", a anuntat vineri Ministerul Economiei, Comertului si Mediului de Afaceri (MECMA) intr-un comunicat.

Ministrul Mediului, Laszlo Borbely, declara recent ca pentru dezafectarea rafinariei Arpechim statul va trebui sa cheltuie 400 de milioane de euro, obligatii asumate in contractul de privatizare.
Combinatul chimic Oltchim Ramnicu Valcea, detinut tot de catre ministerul Economiei, a transmis in luna mai o oferta pentru cumpararea instalatiilor Arpechim Pitesti, una dintre cele doua rafinarii ale companiei petroliere. Arpechim este principalul furnizor de materii prime pentru Oltchim. Conducerea Oltchim a incercat de mai multi ani sa cumpere Arpechim de la OMV Petrom, dar nu a avut fondurile necesare din cauza blocarii la Bruxelles a transformarii unei creante a statului in actiuni la companie.

Ministrul Economiei, Ion Ariton, a avut vineri o intalnire cu presedintele Consiliului de Administratie al OMV Petrom, Gerhard Roiss si cu directorul general al companiei, Mariana Gheorghe. "In cadrul intalnirii, ministrul Ion Ariton a exprimat dorinta statului roman de a cumpara de la OMV Petrom rafinaria Arpechim Pitesti. In acest sens, domnul Gerhard Roiss si-a declarat disponibilitatea de a incepe in cel mai scurt timp negocierile cu statul roman", se arata intr-un comunicat al Ministerului Economiei.

Discutiile au vizat derularea unui parteneriat strategic intre statul roman si compania OMV, investitiile pe care grupul austriac de petrol si gaze OMV le-a realizat pana acum in Romania, dar si proiectele viitoare de investitii ale Petrom in Romania. Un alt subiect abordat a fost cel al gazoductului Nabucco, proiect in care este implicat atat OMV, cat si transportatorul de gaze Transgaz Medias, controlat tot de ministerul Economiei.

Petrom a anuntat in luna martie ca va inchide definitiv rafinaria Arpechim, pentru ca nu a gasit un cumpararor "credibil", si o va transforma in depozit de titei si produse petroliere. Dupa acest anunt, Guvernul a initiat discutii cu compania petroliera pentru repornirea rafinariei.

×
Subiecte în articol: mediu petrom oltchim transgaz arpechim omv