x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Statul vrea să facă într-un an ce n-a făcut în şapte

Statul vrea să facă într-un an ce n-a făcut în şapte

de Daniel Ionaşcu    |    12 Ian 2012   •   21:00

Autoritatile sunt obligate sa listeze pana la 31 decembrie pachete mi­no­ritare de minim 5% la un numar de 19 companii aflate in portofoliul Fondului Proprietatea si care nu sunt prezente in ringul bursier.

Cele trei filiale de distributie ale Electrica, Salrom, Posta Romana dar si complexurile energetice Turceni, Ro­vinari si Craiova si Electrica Fur­ni­zare vor ajunge pe Bursa de Va­lori Bucuresti (BVB) pana la finele anului. Cele trei complexuri vor fuziona impreuna cu producatorul de lignit SNLO pentru a forma Complexul Oltenia. FMI a cerut ca acesta sa fie privatizat, ca si Electrica Furnizare.

De asemenea, pe lista FP se mai gasesc si o serie de companii din subor­dinea Ministerului Transporturilor: Aeroporturi Bucuresti, Aeroportul Timisoara, cel de la Ko­gal­niceanu, dar si Administratia Porturilor Ma­ritime, Administratia Canalelor Na­vi­gabile, Administratia Porturilor Du­narii Fluviale si Admi­nistratia Portu­rilor Dunarii Maritime.

"Entitatile mentionate la art. 9 alin. (1) au obligatia ca pana la data de 30 septembrie 2007 sa initieze proceduri legale necesare pentru derularea de oferte publice initiale sau se­cun­dare de vanzare pentru pachete de actiuni de minimum 5% emise de so­cietatile comerciale, societatile nationale si companiile nationale pre­vazute in anexa, in vederea admi­te­rii actiunilor acestora la tran­zac­tio­narea in sisteme de tranzactionare de SC Bursa de Valori Bucuresti SA

Procedurile de admitere la tranzactionare vor fi finalizate cel tarziu la 31 decembrie 2012", se arata in ar­ti­colul unic al Legii 302/2011.

Oficiul Participatiilor Statului si Privatizarii in Industrie (OPSPI) apreciaza ca masura nu se aplica so­cietatile privatizate cu investitor strategic, precum Distrigazurile si Electricele vandute inte timp.

"Avem deja unul dintre cele mai ambitioase programe de listari si privatizari si daca aducem noi si noi societati riscam sa aruncam in derizoriu totul. Ca sa facem totul profesionist, trebuie cam o luna intre fiecare listare. Trebuie sa avem in vedere si contextul", a declarat pentru Jurnalul National Florin Vladan, seful OPSPI.

×
Subiecte în articol: listare bursa