x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ştiri

16 Dec 2008   •   00:00

AN DUR PENTRU ASIA: O dată cu declinul producţiei de confecţii chinezeşti, teoria potrivit căreia unele pieţe rămân izolate de efectele crizei şi-a găsit sfârşitul, comenta Financial Times.



Producţia asiatică pare cea mai predispusă să scadă. Înainte să se producă acest lucru, ţările asiatice vor încerca să evite contractarea cererii prin creşterea capacităţii lor de a exporta cu ajutorul unor măsuri ca subsidiile la export, finanţarea prin subsidii, deprecierea monedei, tarife de import. Dar, aşa cum consumul în exces din SUA trebuie să scadă, trebuie să se reducă şi producţia în exces a ţărilor asiatice. Anul 2009 va fi unul dur. (M. Mătăchiţă)

IMOBILIARELE ÎN PICAJ
Datele furnizate de Uniunea Notarilor arată o scădere constantă a numărului de tranzacţii imobiliare în 2008, comparativ cu anul trecut. "Statistica arată că piaţa imobiliară marchează un recul faţă de sfârşitul anului 2007, dar nu foarte semnificativ", a spus preşedintele Institutului Naţional de Statictică (INS), Vergil Voineagu. Potrivit oficialului INS, statistica furnizată de Uniunea Notarilor Publici indică pentru luna octombrie un număr de 41.772 de tranzacţii, în scădere cu 20% faţă de totalul din luna corespunzătoare a anului trecut, când s-au înregistrat 52.647 de transferuri. Un indice al pieţei nu va putea fi calculat mai devreme de 2010.

CRIZĂ ŞI ÎN 2009
Redresarea economiei mondiale va începe la sfârşitul anului viitor sau în primele luni din 2010. "Estimăm începutul recuperării pentru sfârşitul anului 2009 sau începutul lui 2010, însă persistă încă o serie de riscuri", a afirmat directorul general al FMI, Dominique Strauss-Kahn (foto), citat de Reuters.
El a mai explicat că anul 2009 va fi foarte dificil, iar cifrele din ianuarie vor fi, probabil, mai slabe decât ultima estimare. În octombrie, FMI a revizuit în scădere estimarea privind creşterea economică la nivel mondial pentru 2009, de la 3,9%, prognoză avansată în iulie, la 3%, declin cauzat de criză.

×
Subiecte în articol: economic