x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept

Ştiri

23 Dec 2008   •   00:00

RECORD DE ŞOMERI: Peste 20 de milioane de persoane la nivel global îşi vor pierde locul de muncă în următorul an din cauza crizei economice, a anunţat ieri Organizaţia pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE).

“Se vor pierde între opt şi zece milioane de locuri de muncă în zona OCDE şi 20-25 de milioane în întreaga lume până în 2010”, a declarat secretarul general al OCDE, Angel Gurria. Sectorul care va înregistra cele mai multe pierderi va fi cel al construcţiilor, mai ales în ţări precum Spania sau Irlanda. Mare parte din statele membre vor fi în recesiune anul viitor, iar situaţia nu se va ameliora până în 2010.

DATORII
American International Group (AIG) şi-a anunţat intenţia de a înapoia cele 150 de miliarde de dolari pe care le datorează guvernului american. Banii pe care statul american i-a acordat companiei gigant în septembrie 2008 pentru evitarea falimentului vor fi returnaţi începând cu anul viitor, a declarat Edward Liddy, directorul executiv al AIG. Nimic nu este sigur dacă pieţele financiare vor continua să scadă, a mai precizat acesta. În septembrie, în schimbul unei participaţii de 80% din acţiunile grupului, administraţia americană i-a acordat companiei un ajutor de 85 de miliarde de dolari. Suma a crescut până la 152 miliarde de dolari.

CREDITE
BNR a creditat băncile cu 27,68 miliarde lei în noiembrie, cu 43% mai puţin faţă de luna precedentă. Depozitele realizate de instituţiile bancare s-au triplat faţă de octombrie ajungând până la 6,33 miliarde de lei. Banca centrală oferă celorlalte bănci posibilitatea de a contracta credite la o dobândă de 14,25% pe an prin facilitatea de creditare Lombard. Acestea pot realiza plasamente la o rată de 6,25%. BNR a atras luna trecută depozite în valoare de 13,5 milioane lei pe medie zilnică prin operaţiuni monetare, stocul mediu al plasamentelor zilnice ajungând la 27 milioane lei. Rata dobânzii acordată pentru aceste depozite a fost de 10,25%.

CURENT SCUMP LA FIRME
Consumatorii industriali care nu şi-au schimbat furnizorul vor plăti cu 1,5% mai mult pentru fiecare kWh de energie electrică începând cu prima zi a anului viitor. ANRE a decis ieri majorarea preţului şi motivează decizia prin creşterea preţurilor la cărbunele produs în ţara noastră şi din intrarea în reparaţii a unor grupuri hidro, în locul cărora au produs energie termocentrale mai scumpe. ANRE a amânat ajustarea veniturilor reglementate şi a tarifelor de distribuţie pentru 1 aprilie 2009. Preţurile la gaze naturale şi curent electric pentru consumatorii casnici vor rămâne nemodificate pentru următorul trimestru.

×
Subiecte în articol: economic