x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

15 Dec 2008   •   00:00

15 decembrie 2008



1.000 DE MILIARDE DE $
Preşedintele SUA, Barack Obama, vrea să injecteze până la 1.000 de mi­liarde de dolari, în doi ani, pentru sti­mularea economiei americane. Dacă la sfârşitul lunii noiembrie echipa lui Obama lua în calcul un plan de susţinere a economiei de circa 500 de miliarde de dolari, acum se discută că pachetul de stimulare a economiei are o valoare cuprinsă între 700 de miliarde şi 1.000 de miliarde de dolari. Pachetul prevede şi măsuri de creştere a cheltuielilor publice şi reduceri de taxe. Economiştii au considerat, ini­ţial, că Obama va injecta în economie 750 de miliarde de dolari, aproape 5% din PIB.

PRESA ARE PROBLEME
Presa scrisă ar putea fi decimată în 2009, mai ales în pieţe dezvoltate, po­trivit unui studiu Deloitte. Compania de consultanţă spune că în mod paradoxal, soluţia este redu­cerea conţinutului online, în favoarea formatului fizic. Previziunile indică că o publicaţie din zece va fi obligată, să-şi înjumătăţească tirajul sau să se mute pe internet. Printul a trecut de la o situaţie calificată drept dificilă la una imposibilă, cu scă­deri de 20% a veniturilor din publicitate şi de 10% a celor din abonamente. Nici publicaţiile care s-au mutat pe net nu reuşesc să recupereze pierderile rezultate din scăderea investiţiilor în publicitate.

AJUTOR DE LA FMI
România ar trebui să negocieze cu FMI, la începutul lunii ianuarie, o facilitate de susţinere în valoare de până la 20 de miliarde de euro, pentru finanţarea deficitelor. Dacă nu are nevoie de bani, tranşa poate să nu fie trasă, însă Fondul, prin expertiza sa, ar putea contribui la ţinerea în frâu a dezechilibrelor econo­mice. "În nici un caz un aranjament cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) nu ar face rău României. Suma este într-adevăr mare, dar uitaţi-vă cât au negociat Polonia şi Ungaria", a spus Sebastian Vlă­des­cu, fost ministru de Finanţe (foto). Un astfel de aranjament va întări şi încre­derea investitorilor străini.

×
Subiecte în articol: economic