x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

18 Dec 2008   •   00:00

2,20 MILIARDE DE DOLARI
Pierderea trimestrială raportată de Morgan Stanley. Banca a anunţat că pierderile la sfârşitul celui de-al patrulea trimestru fiscal se ridică la aproximativ 2,20 miliarde de dolari, respectiv 2,24 dolari/acţiune.



CREDITE IMOBILIARE
Scăderea preţului la locuinţe nu va debloca piaţa imobiliară, dacă băncile nu încep să acorde iar credite imobiliare. “Pentru viitorul apropiat totul va depinde de sistemul bancar. Problema financiară va rămâne principala problemă care trebuie rezolvată de bănci, guvern şi jucătorii de pe piaţă. Dacă nu vor fi cumpărători, chiar şi scăderea semnificativă a preţurilor în următoarele luni nu va schimba situaţia de pe piaţă”, se arată într-un comunicat al companiei de consultanţă imobiliară REAS. Mulţi dezvoltatori sunt dependenţi de bănci, iar condiţiile actuale i-au forţat să se retragă. (D. Ivan)

DEFICIT BUGETAR
Deficitul bugetului general consolidat va urca la 3,8%-3,9% din PIB în acest an şi la 5,5%-5,8% din PIB în 2009. “Finanţele au făcut o informare privind efectele crizei asupra încasărilor bugetare şi ultimele previziuni privind evoluţia veniturilor bugetare din 2009. Va exista o mare presiune, în condiţiile în care accesul României la finanţarea prin eurobonduri este exclus atât până la finele anului, cât şi anul viitor, iar lichiditatea pe piaţa internă este limitată”, a afirmat o sursă guvernamentală. Ministrul Finanţelor, Varujan Vosganian, a opinat că bugetul general consolidat va închide acest an cu un deficit între 3% şi 4% din PIB.

AJUTOR PENTRU AUTO
Statul va acorda ajutoare de stat cuprinse între 15,4 milioane de euro şi 37,4 milioane de euro către Dacia şi patru furnizori de componente auto. Surse guvernamentale susţin că statul român va oferi sprijin financiar Automobile Dacia (care va primi un ajutor de 15,4 milioane de euro) şi furnizorii Delphi Diesel Systems Romania (24,7 milioane de euro), KS Atag Romania (27,9 milioane de euro), Calsonic Kansei Romania (17,9 milioane de euro) şi Honsel (37,4 milioane de euro). Solicitări au fost primite şi de la Cefin (pentru un ajutor de stat de 23,2 milioane de euro) şi Dunărea (18,2 milioane de euro), dar analiza este în curs.

ELECTRO-SĂRBĂTORI
Românii vor cheltui 50 de milioane de lei pe electronicele din zona gaming şi entertainment, în ultimele două săptămâni ale anului, potrivit estimărilor Flamingo. Produse precum MP3 playere, console şi notebook-uri sunt foarte căutate, urmând să genereze vânzări de peste 65% din valoarea totală estimată pentru sezonul de iarnă. Vânzări importante vor fi şi pe segmentul de LCD-uri, consumatorii fiind impulsionaţi să cumpere prin intermediul programului “Buy Back”. Cei care au produse stricate sau învechite le pot aduce la unul din magazine şi primesc o reducere de preţ la achiziţia unuia nou.

PROTESTE
Câteva mii de persoane au manifestat pe tot teritoriul Ucrainei, la apelul sindicatelor, împotriva concedierilor generate de criza economică ce a lovit dur ţara. La Liov, în vest, circa 800 de oameni au protestat, cerând plata din urmă a salariilor, în valoare de 60 de milioane de grivne (circa 6,5 milioane de dolari) de la începutul anului. La Dniepropetrovsk, în zona central-estică au protestat aproximativ 2.000 de persoane. La Zaporijia, în sud-est, peste 1.000 de persoane au manifestat împotriva concedierilor şi a scăderii salariilor, iar la Doneţk, în est, sindicatele au reunit peste 1.000 de oameni.

×
Subiecte în articol: economic milioane