x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

30 Dec 2008   •   00:00

30 decembrie 2008



IMOBILIAR
Grupul imobiliar austriac Immofinanz, din care face parte şi Immoeast, a înregistrat pierderi de 2,65 miliarde de euro în prima jumătate a anului fiscal 2008-2009 şi s-ar putea confrunta cu probleme severe dacă nu primeşte o finanţare de urgenţă. Immofinanz are nevoie de 110 milioane de euro până la finele acestui an, pentru a evita falimentul, şi alte 150 de milioane de euro până în aprilie, pentru a nu intra într-o criză de lichiditate. Immoeast a anunţat în raportul financiar trimestrial în decembrie că amână sau anulează 80 de proiecte imobiliare, din care 54 în România, cu o valoare de piaţă de peste 2,4 miliarde de euro.

CARBURANŢI

Rompetrol Rafinare, care operează Rafinăria Petromidia, a investit peste 40 de milioane de dolari pentru producţia de carburanţi la standardul Euro 5. Potrivit unei directive a Comisiei Europene, începând de la 1 ianuarie 2009, toţi carburanţii comercializaţi de statele membre ale UE trebuie să fie la standardul Euro 5, care conţine o concentraţie mai redusă de sulf. Compania a înregistrat în perioada ianuarie-septembrie o cifră de afaceri consolidată de 3,76 miliarde de dolari, în creştere cu 63% faţă de 2007, şi un profit operaţional de 79 de milioane de dolari. Începând din 2010, Petromidia va produce doar combustibili Euro 5.

SCADE LEUL
Leul a continuat să se deprecieze în raport cu euro la deschiderea şedinţei interbancare de luni şi cursul de schimb a depăşit pragul de 4 lei/euro, moneda europeană fiind tranzacţionată la 4,0005 lei în două operaţiuni efectuate între investitori străini. "Piaţa este ilichidă, iar pragul de 4 lei/euro a fost atins numai pentru câteva momente de investitorii străini. Probabil că, dacă va fi cerere de euro, va apărea un vânzător mai mare care să ofere contraparte", a spus un dealer. BNR a publicat ieri un curs de referinţă de 3,9649 lei/euro, nivelul reprezentând un nou maxim al ultimilor patru ani.

×
Subiecte în articol: economic