x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

12 Ian 2009   •   00:00

12 ianuarie 2009



CONSTRUIM MULTE CASE
În ultimii doi ani, piaţa românească a construcţiilor a fost cea mai dinamică din Uniunea Europeană. În 2007, Ro­mâ­nia a ocupat locul unu în UE privind ritmul construcţiilor, înregistrând o creş­te­re de 33,6%, iar în 2008, în primul semestru, creşterea a fost de 33,3% comparativ cu perioada similară din 2007, potrivit Eurostat. Cea mai mare creştere a fost înregistrată pe segmentul construcţiilor nerezidenţiale, respectiv 33,2%, urmând cele rezidenţiale, cu o creştere de 32,3%, şi cele inginereşti, cu 30,5%. În primele opt luni ale anului trecut a fost înregistrată o creştere de peste 66% a construcţiilor de locuinţe în oraşe. (Elena Stan)

DATORI LA BĂNCI
Românii sunt datori vânduţi băncilor. La sfârşitul anului trecut, datoriile ro­mâ­­nilor numai la creditele în valută erau de un miliard de lei. Deprecierea monedei naţionale în faţa euro pune da­tor­nicii în imposibilitatea de a-şi achita ratele. Bucureştenii conduc în topul res­tan­ţierilor atât la creditele în valută, cât şi la cele în lei, potrivit datelor Băncii Na­ţio­nale Române. La capătul opus, cu cele mai puţine datorii, se află locuitorii din Te­leor­man, care au luat credite în valoare de doar 286 milioane de lei. Suma în valuta luată de bucureşteni de la bănci este de peste 45 miliarde de lei, adică dublu faţă de cea împrumutată în lei.

PENSII PRIVATE
Activele nete ale fondurilor de pensii private au ajuns, la finele lunii decembrie 2008, la 916,2 milioane de lei, în creştere cu 15,8% faţă de 30 noiembrie, potrivit datelor CSSP. Defalcat, pe Pilonul II s-au cumulat active nete de 831,9 milioane de lei, în urcare cu 16,2%, iar pe Pilonul III, activele nete au ajuns la 84,3 milioane de lei, cu 11,5% mai mult decât în luna noiembrie. În creştere cu circa 4% a fost şi numărul contributorilor, ajungând la 150.745 de persoane. Cele mai mari fonduri de profil sunt BCR Prudent – 22,4 milioane de lei, ING Optim – 18,5 milioane de lei şi ING Clasic – 13,3 milioane de lei. (E.S.)

Recesiune SUA
Recesiunea pe care o traversează SUA ar putea fi cea mai lungă de după cel de-al doilea război mondial, iar problemele s-ar putea intensifica fără un sprijin financiar substanţial din partea Guvernului, potrivit unui sondaj efectuat în rândul economiştilor americani. Primele semne ale unei reveniri econo­mice timide ar putea să apară la sfârşitul acestui an, iar dezvoltarea ar putea reveni la un ritm normal în 2010. Majoritatea celor intervievaţi consideră că recesiunea se va încheia la finele trimestrului al treilea al 2009, marcând cea mai lungă perioadă de dificultăţi economice de după cel de-al doilea război mondial.

×
Subiecte în articol: economic milioane