x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Ştiri pe scurt

Ştiri pe scurt

17 Iul 2009   •   00:00

17 iulie 2009



INFRASTRUCTURĂ
Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a plătit 900 milioane de lei către companiile de construcţii în primele două săptămâni ale acestei luni. "Am început prima plată la 2 iulie şi chiar miercuri am făcut încă una. În total am plătit circa 900 milioane de lei pentru întreţinere, lucrări de reabilitare a drumurilor, dar şi pentru investiţii noi. Au mai rămas foarte puţine datorii, pe care le vom plăti în continuare", a declarat Dorina Tiron, directorul general CNADNR. Datoriile pentru întreţinerea drumurilor totalizau 190 milioane de lei, iar cele pentru reabilitare 153 de milioane de euro. (E.S)

PROIECTE COMUNITARE
Proiectele rurale care depăşesc plafonul UE de 700 milioane de euro vor fi finanţate de la buget într-un program naţional de modernizare a mediului rural. "Vom prelua proiectele eligibile pentru care este depăşit plafonul, dar care au întrunit un minim de punctaj, pentru finanţare naţională", a spus premierul Boc. Solicitările pentru atragerea fondurilor UE destinate programului de dezvoltare rurală trebuie depuse până la sfârşitul lunii iulie. Fondurile bugetare vor fi alocate începând cu 2010 şi până la sfârşitul anului 2012. El a precizat că decizia a fost luată în şedinţa de miercuri a Guvernului.

DECONTAMINARE
Euroconstruct va primi circa 68 milioane lei pentru decontaminarea solului la Autostrada Transilvania. Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale din România (CNADNR) a atribuit firmei Euroconstruct Trading 98 un contract de 68,12 milioane de lei, fără TVA, pentru decontaminarea unei zone a tronsonului Câmpia Turzii-Gilău, unde a funcţionat un depozit de substanţe chimice periculoase al Uzinelor Chimice Turda. Lucrările vizează curăţarea a aproximativ 17.564 metri pătraţi, din care 9.312 metri pătraţi sunt pe amplasamentul autostrăzii. Contractul este finanţat de la bugetul de stat şi este valabil timp de un an.

NEREGULI
România a raportat în 2008 cel mai mare număr de nereguli vizând fondurile de preaderare. UE are de recuperat de la autorităţile române 25,5 milioane de euro, în urma problemelor depistate. România a înregistrat anul trecut cea mai mare creştere, de 103% faţă de 2007, a numărului de cazuri de suspiciuni de fraudă sau nereguli cu fonduri de preaderare (PHARE, ISPA, SAPARD), la 246 de dosare raportate, în timp ce suma totală vizată de aceste înregistrări a urcat cu 90%, se arată într-un raport al CE.

"PRIMUL SILOZ"
Guvernul a aprobat normele metodologice pentru Programul "Primul siloz". Solicitările de acreditare a silozurilor vor fi rezolvate în maximum zece zile. Guvernul a decis, în urmă cu o săptămână, garantarea certificatelor de depozit acordate agricultorilor după principiul "Prima Casă". Conform ordonanţei de Guvern, licenţa de depozit va fi acordată pe baza unei analize efectuată de o comisie compusă din 15 membri.

URGENŢĂ COMUNITARĂ
Comisia Europeană va declara stare de "urgenţă comunitară", dacă importurile de gaze vor scădea cu peste 10%. Propunerile reprezintă principala reacţie strategică a UE, în urma disputei dintre Rusia şi Ucraina privind criza gazelor, care a dus în ianuarie la blocarea timp de trei săptămâni a livrărilor. Până la sfârşitul lunii septembrie 2010, ţările membre trebuie să redacteze planuri pentru diversificarea reţelelor. Propunerile trebuie aprobate de Parlamentul European şi statele membre.

×
Subiecte în articol: economic milioane