x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie STK, un nou FNI

STK, un nou FNI

22 Iul 2008   •   00:00
STK, un nou FNI

Fondul de investiţii STK Emergent calcă pe urmele FNI, în activitatea acestuia întîlnindu-se mai multe nereguli, conform ziariştilor de la QMagazine.

Fondul de investiţii STK Emergent calcă pe urmele FNI, în activitatea acestuia întîlnindu-se mai multe nereguli, conform ziariştilor de la QMagazine. Astfel, se reclamă că adminstratorul fondului, STK Financial, a decis investiţii în titluri cu lichiditate scăzută de pe piaţa de capital (Bermas şi Construcţii Bihor Oradea), astfel încît să manipuleze valoarea unităţii de fond. Scopul ar fi creşterea artificială a activului net. Mai mult, Nicolae Pascu, administratorul fondului, este acuzat că a decis fără consultarea investitorilor ca societatea de administrare să poată răscumpăra unităţi de fond din 10 în 10 ani. Ceea ce a făcut investitorii captivi, astfel încît atunci cînd au existat cereri de retragere acestea au fost respinse. Mai mult, exact pe modelul FNI, înainte de aprobarea acestor documente, s-au retras sume importante.

 
INVESTIŢII RISCANTE. Pe lîngă aceasta, se mai constată că STK Properties, o companie de investiţii imobiliare deţinută în proporţie de 99,99% de STK Emergent, are prevăzută construcţia unui cartier în Cluj, cu blocuri de 15 etaje. Asta în vreme ce Planul Urbanistic General prevede blocuri de maximum 4 etaje, iar vecinii au semnat o petiţie împotriva blocurilor de 15 etaje. Reporterii QMagazine mai semnalează faptul că bursa a scăzut puternic, iar valoarea unităţii de fond a crescut de la 200 la 280 lei, ceea ce nu e normal. "Să explice cum de valoarea unei unităţi la oferta publică a fost de 280 de lei, iar oferta anterioară era de 200 de lei pe unitate. Între timp, valoarea bursei a scăzut nu a crescut", a spus Petru Prunea, preşedintele SSIF Broker Cluj. Cristian Sima (foto), preşedintele WBS Holding, avertizează asupra căderii fondului, deoarece valoarea unei unităţi de fond n-ar mai fi nici măcar jumătate din preţul raportat. "Eu nu aş cumpăra de la STK nici dacă ar fi la jumătate din valoare", a spus Sima, preşedintele WBS Holding.

×
Subiecte în articol: economic