x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Străinii au liber la cumpărarea terenurilor agricole. Cunoştinţele şi experienţa, de minim cinci ani, în domeniul agricol nu vor mai fi obligatorii

Străinii au liber la cumpărarea terenurilor agricole. Cunoştinţele şi experienţa, de minim cinci ani, în domeniul agricol nu vor mai fi obligatorii

de Elena Stan    |    18 Noi 2013   •   21:29
Străinii au liber la cumpărarea terenurilor agricole. Cunoştinţele şi experienţa, de minim cinci ani, în domeniul agricol nu vor mai fi obligatorii

Începând cu 1 ianuarie 2014, statul elimină restricţiile impuse în prezent cetăţenilor străini care vor să cumpere terenuri agricole la noi în ţară. Astfel, va fi eliminată obigaţia privind cunoştinţele în domeniul agricol şi perioada minimă de cinci ani de activitate în acest sector. Guvernul a renunţat recent la intenţia de a limita la 100 de hectare suprafaţa de teren agricol pe care o poate deţine o persoană fizică, cetăţean român sau din alt stat UE, după ce s-a constatat că această prevedere este contrară legislaţiei europene. Statul pătrează însă prevederea privind dreptul de preempţiune al cetăţenilor români, potrivit unui proiect de lege. “Restricţiile au fost eliminate, menţinându-se însă dreptul de preempţiune la achiziţia terenurilor al coproprietarilor persoane fizice, arendaşilor, vecinilor persoane fizice şi a tinerilor cu vârste de până la 40 de ani care au activităţi agricole în localitatea în care se află respectivul teren agricol”, potrivit reprezentanţilor Ministerului Agriculturii.

Măsurile sunt prevăzute într-un proiect de Lege privind reglementarea vânzării-cumpărării terenurilor agricole de către persoane fizice.
Prin acest proiect de lege se urmăreşte şi comasarea terenurilor agricole în vederea creşterii dimensiunii fermelor agricole şi constituirea exploataţiilor viabile economic, în condiţiile în care clasa de mijloc din agricultură nu a fost susţinută în ultimii ani. În prezent, 11.000 de fermieri mari cu peste 30 de hectare deţin în total 4,5 milioane de hectare şi iau jumătate din subvenţii, iar 800.000 de fermieri au între 1 şi 5 hectare. Sursele citate au declarat că fermierii români pot lua credite cu dobânzi de sub 6% la lei pentru achiziţionarea de terenuri agricole de la două bănci şi pot beneficia de garanţii de la stat la credite până în limita de 50% în vederea achiziţionării de terenuri agricole.
Tot prin acest proiect se înfiinţează Autoritatea pentru Administrarea şi Reglementarea Pieţei Funciare, care va prelua activitatea, personalul şi patrimoniul Agenţiei Domeniilor Statului, prin protocol de predare-primire încheiat în termen de 15 zile de la data intrării în vigoare a hotărârii Guvernului şi va trece în subordinea premierului.

Oferta va fi afişată la primărie
Proiectul de lege prevede ca în momentul în care va primi o ofertă de la un cetăţean străin, vânzătorul este obligat să meargă la primărie cu o cerere prin care solicită notificarea preemptorilor şi afişarea ofertei de vânzare a terenului agricol. Cererea va fi însoţită de oferta de vânzare a terenului agricol, care va cuprinde, pe lângă preţul cerut pentru teren, numele şi prenumele vânzătorului, adresa completă a domiciliului acestuia, amplasamentul terenului, suprafaţa, categoria de folosinţă şi documentele cadastrale. Potrivit surselor citate, Ministerul Agriculturii intenţionează să introducă o taxă fixă pe care să o plătească vânzătorul la primărie, pentru gestionarea actelor şi demersurilor de către funcţionarii statului. Dacă în termen de 30 de zile nu cumpără nimeni, terenul poate fi vândut cetăţeanului străin.

Italienii şi germanii sunt în topul cumpărătorilor
Potrivit datelor MADR, suprafaţa agricolă deţinută de străini în România la finele lui 2011 se ridică la peste 700.000 de hectare, reprezentând 8,5% din suprafaţa arabilă a României, deşi conform Recensământului agricol din 2010, INS a anunţat doar 470.000 de hectare de ţinute de persoane juridice străine.
Într-un clasament al cumpărătorilor de teren în România, pe primele locuri se află Italia, cu 24,29%, urmată de Germania cu 15,48% şi de ţările arabe cu 9,98%. Totodată, Ungaria deţinea 8,17% din cele peste 700.000 de hectare de teren agricol cumpărat în România, Spania (6,22%), Austria (6,13%), Danemarca (4,52%), Grecia şi Olanda câte 2,4% şi Turcia 0,78%. În prezent, în România, preţul unui hectar de teren agricole poate pleca de la 2.000 de euro şi poate ajunge până la 18.000 de euro, însă, dacă se va reface sistemul de irigaţii, acesta va creşte considerabil şi se va apropia de cel din ţările UE. România deţine peste 13 milioane hectare teren agricol, din care aproape 9 milioane hectare sunt suprafaţă arabilă.


×