x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Strategia energetică s-a colmatat la Tarniţa

Strategia energetică s-a colmatat la Tarniţa

de Cristian Anton    |    07 Noi 2018   •   14:30
Strategia energetică s-a colmatat la Tarniţa

România are o poziţie privilegiată în Europa în ceea ce priveşte securitatea energetică şi un potenţial de creştere însemnat, însă este blocată de birocraţie, lipsa de curaj a managerilor şi criza forţei de muncă specializată. Sunt câteva din concluziile unei dezbateri cu tema „Noua strategie energetică, o provocare pentru jucătorii din piaţă, ce câştigă consumatorul?”, organizată de DC News.

Ministrul Energiei, Anton Anton, consideră că lipsa de forţă de muncă calificată reprezintă o mare problemă: „Degeaba construim însă termocentrale, hidrocentrale, reactoarele nucleare 3 şi 4, dacă nu avem cu cine să le exploatăm, criza forţei de muncă este foarte mare”. Cu toate acestea, capacităţile energetice ale României sunt variate şi trebuie utilizate responsabil: „Vrem, nu vrem, trebuie să avem asigurată o rezervă. Azi, avem cărbunele. Mâine, am putea avea gazele, poimâine- nucleara. Suntem o ţară privilegiată, binecuvântată”.

Ministrul Anton Anton a promovat din nou proiectul hidrocentralei cu acumulare prin pompaj de la Tarniţa, dând exemplul Austriei şi Elveţiei care investesc acum în aşa ceva: „Toţi ăştia sunt proşti, numai noi deştepţi?”. Răspunsul lui Borza a fost sec: „Da”

A fost motiv pentru deputatul Remus Borza de a interveni asupra acestui subiect: „Tot auzim că avem resurse, suntem miezul din nucă, pentru că aşa ne place nouă să ne prezentăm lumii. Aşa e, suntem pe locul doi în Europa în ceea ce priveşte independenţa energetică. Atunci, la ce ne mai trebuie capacităţi noi de producţie? Am pus flexul pe industrie, astăzi avem în locul combinatelor mall-uri. Ce mai avem azi, industria producătoare de pungi de un leu, nu funcţionează noaptea, aşa că întrebarea legitimă e la ce mai trebuie noi capacităţi de producţie? Proiectul Tarniţa, pe care îl tot rostogolim din anii 70’ încoace, nu se justifică, ar funcţiona în pierdere. Este nesustenabil, ardem de pomană 3,4 miliarde de euro pe această centrală, când noi nu avem pe ce să consumăm energia pe care deja o producem”.

 

 

 

 

 

×
Subiecte în articol: strategie energetica