x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie STS spune că abia vineri a fost contactat pentru securizarea site-ului IMM Invest

STS spune că abia vineri a fost contactat pentru securizarea site-ului IMM Invest

18 Apr 2020   •   14:30
STS spune că abia vineri a fost contactat pentru securizarea site-ului IMM Invest

Serviciul de Telecomunicaţii Speciale susţine că a fost solicitat abia vineri pentru a rezolva problema site-ului guvernamental www.imminvest.ro, gestionat de Fondul de garantare pentru IMM-uri.

„Platforma https://www.imminvest.ro nu a fost proiectată, dezvoltată şi nici administrată din punct de vedere tehnic sau operaţional de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale. În cursul zilei de astăzi (ieri- n.red.), reprezentanţii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici şi Mijlocii au solicitat sprijin instituţiei noastre în vederea identificării unor soluţii de creştere a nivelului de securitate pe timpul exploatării platformei web de un număr mare de utilizatori simultan. Sunt în derulare activităţile tehnice de preluare a site-ului https://www.imminvest.ro pe infrastructura Serviciului de Telecomunicaţii Speciale”, au declarat reprezentanţii biroului de presă ai STS.

Platforma guvernamentală www.imminvest.ro, menită să ajute antreprenorii în dificultate să se înscrie pentru a obţine credite de la bănci, este nefuncţională încă de vineri, din ziua lansării programului. Site-ul a fost găzduit pe serverele din Germania deţinute compania americană Amazon.

Programul IMM Invest este gestionat de FNCGIMM – Fondul Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM.

Întrebat vineri, în cadrul unei videoconferinţe de presă, de ce platforma nu a fost găzduită de Serviciul de Telecomunicaţii Speciale (STS), ci de o companie privată (Amazon), Dumitru Nancu, directorul FNGCIMM, a răspuns: „Am avut comunciare cu STS. fiind o perioada de criză, nici resursele lor nu au reuşit să... au spus că nu au resursele în momentele acestea de criză. Dar, repet, această aplicaţie a fost testată şi practic nu am avut semne de întrebare”.

El a explicat că site-ul a devenit nefuncţional deoarece, la momentul lansării, au fost 397.000 de solicitări de la 132.000 de conexiuni, neaşteptat de mult.

Ministrul Finanţelor, Florin Cîţu, a sugerat că a fost vorba de un atac cibernetic.

IMM Invest este un program guvernamental care ajută firmele mici şi mijlocii afectate de criza coronavirusului să asigure capital de lucru şi de investiţii.

Prin intermediul acestui program, statul garantează până la 90% din valoare creditelor obţinute de firme de la bănci. Plafonul garanţiilor acordate de stat este de 15 miliarde de lei, iar 44.000 de firme ar putea fi eligibile pentru aceste credite.

Site-ul www.imminvest.ro a fost creat ca o cerinţă a Comisiei Europene - care şi-a dat acordul pentru acest plan de măsuri cu o valoare de 15 mld. lei -, întrucât fiecare program de ajutor de stat trebuie să aibă un website, potrivit lui Nancu.

(sursa: Mediafax)

×
Subiecte în articol: sts imm invest