x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Studiu - Bancile, gata de integrare

Studiu - Bancile, gata de integrare

de Vali Blanaru    |    27 Ian 2006   •   00:00
Studiu - Bancile, gata de integrare

Sistemul bancar romanesc este pregatit sa se integreze in Uniunea Europeana, desi exista inca unele aspecte care ar putea fi imbunatatite, potrivit analizei "Sistemul bancar romanesc pe drumul de integrare in UE", realizata de Finansbank.

MEDIUL PRIVAT. Bancile romanesti si-au indreptat atentia catre finantarea mediului privat. Astfel, valoare creditului neguvernamental (firme si populatie) a crescut de la 12% din PIB in anul 2002 pana la 26% din PIB la finele anului 2005. Cea mai mare crestere a creditului neguvernamental a avut loc chiar in anul care a trecut, acesta majorandu-se cu sapte puncte procentuale din PIB fata de anul 2005. Companiile detin in continuare cota majoritara (peste in 60%) in structura imprumuturilor neguvernamentale, dar valoarea creditelor acordate populatiei a crescut substantial in ultimul an. Astfel, daca in martie 2005 populatia contactase credite in valoare de 3,76 miliarde de euro, valoarea acestora era de asteptat sa se dubleze pana la sfrasitul anului 2005, fiind estimata o crestere de pana la 6,26 miliarde de euro.

DEPOZITE. Chiar daca se afla in crestere, volumul creditului neguvernamental ramane sub cel al economiilor. Astfel, la finele anului 2005, depozitele firmelor si populatiei reprezentau 29,5% din PIB, in crestere cu 7,3 puncte procentuale fata de anul 2004. Paradoxal, si depozitele persoanelor fizice au crescut, desi scaderea dobanzilor la depozite ar fi trebuit sa atraga dupa sine o reducere a economisirii. Pentru finele anului Tamer Ozatakul, presedintele Finansbank, estimeaza ca totalul depozitelor persoanelor fizice va fi de 8,5 miliarde de euro.

×
Subiecte în articol: economic