x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Studiu - Masini in rate pe termen lung

Studiu - Masini in rate pe termen lung

21 Oct 2004   •   00:00

ECONOMIC

Romanii prefera sa isi cumpere o masina in leasing sau prin credit pe care sa il achite intr-o perioada cat mai mare de timp. Metodele preferate de romani pentru achizitionarea unei masini noi sunt leasing-ul si creditul, potrivit unui studiu efectuat de Gallup Organization. Aproape jumatate dintre cei care au raspuns ar alege un credit pe termen lung, intre 49-60 de luni.
IOHANNA ONACA PURDEA

TENDINTE. Se cumpara masini noi pe bani imprumutati
Posibilitatile financiare reduse ale romanilor ii determina sa aleaga leasing-ul sau creditul pentru achizitionarea unei masini, cei mai multi preferand o perioada de creditare mai mare, cuprinsa intre 4 si 5 ani. Potrivit unui sondaj realizat de Gallup Organization, doar 25% dintre repondenti prefera sa achite automobilul cu banii jos.

LEASING SAU CREDIT? Cand vine vorba de achizitionarea unui autoturism, 35% dintre repondenti prefera leasing-ul, in timp de 31% ar opta pentru un credit. "O concluzie importanta a studiului de piata reflecta necunoasterea diferentei intre leasing si credit, in aceasta situatie aflandu-se 44% dintre cei intervievati", este de parere Gunter Koenig, presedintele Porsche Bank. Populatia prefera cele doua metode de finantare deoarece le considera avantajoase si mai confortabile din punct de vedere financiar. Persoanele care prefera sa achite masina cash spun ca aceasta modalitate le scuteste de plata dobanzilor si o prefera pentru ca nu le place sa aiba datorii.

IN LEI SI EURO. Romanii care se imprumuta la banca pentru a-si cumpara un automobil prefera sa faca un credit in euro (43% dintre repondenti) sau in lei (42%), creditele in dolari fiind agreate doar de 10% dintre cei intervievati. "Aceasta se datoreaza probabil atat fluctuatiilor dolarului dintr-o perioada nu foarte indepartata, cat si, poate, apropierii momentului integrarii Romaniei in Uniunea Europeana", a afirmat presedintele Gunter Koenig. Cei mai multi prefera perioade de creditare cat mai mari pentru a beneficia de rate mai usor suportabile. Doar 19% dintre repondenti au afirmat ca ar lua un credit cu o perioada de rambursare de doi ani sau mai putin.

MASINA, APOI BANCA. Peste 75% dintre cei care vor sa isi cumpere un automobil isi aleg mai intai marca de masina si apoi banca care sa ii crediteze, potrivit rezultatelor studiului. Din punct de vedere al serviciilor de finantare, clientul va alege acea institutie financiara care dovedeste rapiditate in analizarea cererii de creditare si care ofera rate lunare, cat mai apropiate de posibilitatile sale financiare, acestea fiind primele criterii de selectie.

Banca Comerciala Romana, BRD si Raiffeisen Bank ocupa primele trei locuri in ceea ce priveste gradul de cunoastere, numele acestor banci fiind primele care vin in mintea romanilor. Cu toate acestea, potrivit studiului, Raiffeisen Bank este perceputa in mare masura ca o banca flexibila, care ofera conditii foarte bune de creditare, cu comisioane si taxe de creditare mici, in timp ce Banca Tiriac este vazuta ca o institutie care ofera servicii foarte bune.

ESANTION. Studiul a fost realizat pe un esantion de 6.341 de persoane, dintre care numai 803 au corespuns criteriilor-tinta: persoane de peste 22 de ani, cu un venit lunar net de peste sapte milioane de lei si care intentioaneaza sa cumpere o masina noua in urmatorii doi ani. Sondajul efectuat de Gallup Organization a fost realizat in perioada 18 septembrie-1 octombrie, prin metoda interviurilor prin telefon. In cercetare au fost incluse orase din toata tara, cu peste 200.000 de locuitori.

POSIBILITATI

"Intr-o economie in care salariile sunt inca relativ mici, cel care doreste sa isi cumpere o masina poate acoperi o rata de credit daca aceasta este, la randul sau, mai usor suportabila, deci, perioada de creditare este mai mare" - Gunter Koenig, Presedintele Porsche Bank

VALUTA

"Populatia prefera moneda romaneasca si euro in detrimentul monedei americane. Aceasta se datoreaza probabil atat fluctuatiilor dolarului dintr-o perioada nu foarte indepartata, cat si, poate, apropierii momentului integrarii Romaniei in Uniunea Europeana" - Gunter Koenig, Presedintele Porsche Bank

TARGET

Dintre persoanele care au raspuns sondajului, circa 53% au un nivel superior de educatie si peste 41% au o educatie medie. Aproape jumatate dintre repondenti au varste curpinse intre 22 si 35 de ani, iar peste 44% dintre cei intervievati au venituri nete lunare cuprinse intre 7 si 20 de milioane de lei. Dintre bucurestenii chestionati, 37% au declarat ca prefera sa cumpere o masina in leasing, in timp ce 27% ar plati automobilul cu banii jos.
×
Subiecte în articol: economic credit prefera