x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Studiu WWF-România: 76% dintre români cred că ursul brun este o valoare naţională, 78% sunt împotriva vânătorii

Studiu WWF-România: 76% dintre români cred că ursul brun este o valoare naţională, 78% sunt împotriva vânătorii

de Vali Blanaru    |    31 Ian 2013   •   15:08
Studiu WWF-România: 76% dintre români cred că ursul brun este o valoare naţională,  78% sunt împotriva vânătorii
Sursa foto: WWF Canon

Poluarea şi defrişarea pădurilor sunt principalele probleme de mediu resimţite la nivelul populaţiei iar românii arată un inters din ce în ce mai mare faţă de organizaţiile de mediu, arată un studiu realizat de WWF-România în parteneriat cu Ipsos Research. Peste 50% dintre persoanele intervievate cunosc cel puţin o organizaţie de mediu care activează în România.

76% dintre români cred că ursul brun este o valoare naţională şi doar 6% dintre persoanele intervievate consideră că ursul brun reprezintă o ameninţare. Atunci când vine vorba de vânătoare, publicul înclină către protejarea speciei: 78% nu sunt de acord cu practicarea vânătorii de urşi. În toamna anului 2012, câteva cazuri de atac ale ursului brun asupra oamenilor au fost reflectate în mass-media timp de câteva săptămâni. WWF a atras atunci atenţia asupra faptului că România nu îşi gestionează în mod responsabil populaţia de urşi bruni şi că se cunosc prea puţine aspecte despre specie, ceea ce creşte riscul confruntării cu situaţii de conflict om-urs. 

Doar un sfert dintre respondenţi cred că România are mai mult de 1000 de urşi, ceea ce indică faptul că informaţiile publice despre specia considerată de specialişti Regele Carpaţilor sunt limitate. WWF reaminteşte că numărul exact al exemplarelor de urs brun de pe teritoriul României este necunoscut, dar că cifrele oficiale indică o scădere cu o treime în ultimii 20 de ani. 

„Chiar dacă ne aşteptam ca interesul românilor faţă de problemele de mediu şi faţă de munca noastră, a organizaţiilor neguvernamentale, să crească, unele cifre ne surprind şi pe noi. În ciuda lobby-ului intens împotriva ursului brun şi a promovării vânătorii pe principalele canalele media din România, cetăţenii cred că ursul este o comoară şi se opun puternic vânătorii, arătând că această specie are o imagine bine definită prin tradiţii şi poveşti în conştiinta colectivă”, a declarat Magor Csibi, directorul WWF-România.

Poluarea industrială, principala ameninţare

61% dintre persoanele intervievate în cadrul studiului comandat de WWF s-au declarat deranjate de poluare. 6 din 10 români condamnă poluarea aerului, a solului, a pădurilor şi a apei şi consideră poluarea industrială, chimică şi a noxelor drept principalele surse ale poluării, în general.

Dintre problemele cu care se confruntă râurile din România, poluarea industrială este cea mai îngrijorătoare pentru 86% dintre respondenţi. 26% dintre români consideră defrişările drept principala cauză a inundaţiilor. Inundaţiile sunt, de altfel, pe locul 5 în lista celor mai grave probleme de mediu identificate.

Mizeria, gunoaiele, deşeurile, în general sunt, de asemenea, probleme care îi afectează pe o mare parte dintre respondenţi. Totodată, respondenţii consideră ca fiind probleme de mediu şi ignoranţa sau indiferenţa autorităţilor şi a oamenilor, deopotrivă, dar şi lipsa educaţiei.

Studiul realizat de Ipsos este reprezentativ la nivel urban naţional şi a implicat 891 de respondenţi, bărbaţi şi femei, cu vârsta cuprinsă între 18 şi 64 ani. Eroarea maximă de eşantionare este de ±3.3% pentru un nivel de încredere de 95%. Studiul a fost realizat în noiembrie 2012 


×
Subiecte în articol: mediu vănătoare ursul brun