x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie SUA, vulnerabile în cazul escaladării războiului comercial!

SUA, vulnerabile în cazul escaladării războiului comercial!

17 Iul 2018   •   06:46
SUA, vulnerabile în cazul escaladării războiului comercial!

Escaladarea şi prelungirea conflictelor comerciale sunt probabil în creştere, ameninţând să deraieze redresarea economiei şi să reducă perspectivele de creştere pe termen mediu, a avertizat Fondul Monetar Internaţional (FMI).

 

Într-un update la raportul său bi-anual "World Economic Outlook", FMI a apreciat că Statele Unite sunt în special vulnerabile la o încetinire a exporturilor, în urma măsurilor represive adoptate de partenerii săi comerciali, ca răspuns la impunerea tarifelor vamale. Impunerea tarifelor vamale la nivelurile anunţate de SUA, China şi alte state nu va avea numai un efect direct asupra cererii, ci va intensifica incertitudinile şi va afecta investiţiile, se arată în raportul organizaţiei financiare internaţionale. 

"Dacă actualele ameninţări comerciale sunt puse în practică şi, ca rezultat, încrederea oamenilor de afaceri se deteriorează, până în 2020 ritmul de creştere al economiei mondiale va scădea cu aproximativ 0,5% faţă de actualele proiecţii", avertizează Maury Obstfeld, economist şef al FMI. In opinia lui, "Statele Unite, tinta a măsurilor represive luiate de partenerii comerciali, ca răspuns la impunerea de taxe vamale, sunt în mod special vulnerabile". 

FMI a menţinut estimarea de creşterea economiei mondiale la 3,9% în 2018 şi în 2019, datorită proiectatei întăriri a expansiunii în ţările emergente şi în curs de dezvoltare şi a avansului viguros în economiile dezvoltate. În Europa emergentă (unde este inclusă şi România), economia va creşte cu 4,3% în 2018 (similar cu prognoza din aprilie) şi va încetini la 3,6% în 2019 (comparativ cu un avans de 3,7% previzionat anterior). AGERPRES

×