x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Subiectiv. Liviu Dragnea: Știți ce face România cu banii din timbrul de mediu? Îi ține în bancă

Subiectiv. Liviu Dragnea: Știți ce face România cu banii din timbrul de mediu? Îi ține în bancă

de Antena 3    |    18 Noi 2016   •   22:27
Subiectiv. Liviu Dragnea: Știți ce face România cu banii din timbrul de mediu? Îi ține în bancă

Președintele PSD, Liviu Dragnea, a fost invitatul emisiunii ”Subiectiv” de vineri, unde a vorbit despre inițiativa eliminării celor 102 taxe, inițiativă care s-a izbit de opoziție, printre alții, din partea lui Dacian Cioloș și a lui Klaus Iohannis.

”Vorbim de 102 taxe. Numărul e mai puțin important. Vorbim de impactul bugetar, pentru că domnul președinte Iohannis a zis că nu s-a stabilit sursa de venit. Impactul net este de 913 milioane lei. După efectul de multiplicare ajunge la 654 de milioane de lei pentru anul viitor. Pentru 2017 sunt 14 miliarde de lei în plus la bugetul consolidat. Despre ce vorbim? Timbrul de mediu a însemnat în ultimii ani 2,5 miliarde lei. Timbrul de mediu pe care îl iubește toată România. Știți ce s-a întâmplat cu banii aceștia? În bănci. Statul a luat dobânzi de 5 milioane de lei. România este singura țară din lume care ia bani de la cetățeni, o taxă, pe care nu o folosește. În 2015 au intrat în România 225.000 de mașini second hand, plus 105.000 de mașini înmatriculate în Bulgaria. Poluarea a crescut. Au mințit că din acești bani se finanța Programul Rabla. Acest program se finanțează din alte venituri. Asta e cu timbrul de mediu” a explicat Liviu Dragnea.

 

Președintele PSD consideră că scandalul legat de eliminarea taxei radio-TV este influențat de o serie de interese ale companiilor străine, furnizoare de utilități. Dragnea spune că acestea au parte de venituri substanțiale din comisionul perceput.

”Pentru taxa Radio-TV am propus așa: aferent fiecărui cetățean, 21 de lei pentru radio, 34 de lei pentru TVR, de la bugetul de stat. La 20 de milioane de cetățeni, 420 de milioane la radio, 680 de milioane la TVR. Făra ca eu să plătesc taxa pentru o vacă sau o căpriță. Aceste bugete sunt mai mari decât au acum. Spuneau că își pierd independența politica. 48% din bugetul radioului vine și azi din bugetul de stat. La TVR, aproximativ 30%. Dispare dependența politică, pentru că ei acum știu că iau acești bani. Sunt și alte țări în UE care nu au această taxă. De unde această încrâncenare? Pentru taxa radio-TV care merge la TVR și la radio, ea se încasează de furnizorii de energie electrică. Ei sunt, cu o excepție sau două, toți sunt străini. O să spun în lei vechi. 3.900 de miliarde de lei vechi merg în comisioane. Nu cumva această sumă a determinat supărarea premierului? Supărarea președintelui? Vi se pare normal să aibă comisionul de 16,8%?” a continuat Dragnea.

×