x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Subventie pentru configuratia minima

Subventie pentru configuratia minima

17 Aug 2004   •   00:00

Un procesor de 1,6 GHz, 128 MB RAM si hard-disk de 40 GB. Aceasta este configuratia minima obligatorie pentru computerele subventionate cu 200 de euro.

CRISTIAN IONITA

Guvernul a aprobat Normele metodolo-gice pentru aplicarea Legii nr. 269/2004, prin care sunt stabilite conditiile de acordare a ajutorului financiar in valoare de 200 de euro pentru achizitionarea unui calculator personal nou. Pentru 2004 a fost prevazut un buget de 5 milioane de euro.

Pentru a fi acordata subventia, PC-urile trebuie sa aiba un procesor mai rapid de 1,6 gigaherti (Ghz), memorie RAM mai mare de 128 megabiti (MB) si un hard-disk mai mare de 40 gigabiti (GB). De asemenea, este obligatoriu sa fie vandut impreuna cu un monitor, un mouse si tastatura. Agentul economic va avea obligatia sa emita un certificat de garantie pe o perioada de 24 de luni de la data vanzarii. Nerespectarea acestei cerinte constituie contraventie si se sanctioneaza cu amenda de la 50.000.000 lei la 200.000.000 lei.

ATRIBUTII. Vor fi infiintate comisii la nivelul fiecarei institutii de invatamant preuniversitar, la nivel de inspectorate scolare si institutii de invatamant superior, precum si la nivel ministerial, in termen de cinci zile de la data publicarii normelor in Monitorul Oficial.

Comisia Ministerului Educatiei va publica in portalul pentru achizitii PC informatii de interes public, raportari despre activitatile comisiilor, lista beneficiarilor, informatii de contact al comisiilor judetene, al comisiilor din unitatile si institutiile de invatamant, informatii despre achizitiile efectuate si informatii despre efectuarea platilor catre agentii economici. Comisiile constituite la nivelul inspectoratelor scolare si al institutiilor de invatamant superior vor elibera cupoane valorice pentru acordarea ajutorului financiar, ce vor fi valabile numai pentru anul in curs. De asemenea, aceste comisii vor asigura preluarea certificatului digital care permite accesul protejat la portalul pentru achizitii PC cu ajutor financiar si asigura introducerea in portal a tuturor informatiilor prevazute de lege.

ACHIZITIA. Dupa 1 octombrie, beneficiarii se vor putea prezenta la orice agent economic prezentand cuponul in original, vor achita diferenta de pret (ceea ce depaseste valoarea de 200 de euro a cuponului) si vor ridica PC-ul. Daca furnizorul accepta, diferenta de pret poate fi platita de beneficiar si in rate. In aceste cazuri, cuponul poate constitui avans pentru achizitionarea calculatoarelor.

PROTECTIE

"Fiecare calculator trebuie sa aiba o configuratie minima - e o norma de protectie a consumatorului, avand in vedere ca aceste calculatoare nu pot fi instrainate timp de 3 ani de la data cumpararii. Agentul economic are obligatia sa emita un certificat de garantie pe o perioada de 24 de luni de la data vanzarii. La 1 octombrie 2004 va incepe procesul de achizitie efectiva a calculatoarelor" - Adriana Ticau, ministrul Comunicatiilor si Tehnologiei Informatiei

CONDITII

Beneficiari ai ajutorului sunt elevii si studentii invatamantului de stat sau particular acreditat, in varsta de pana la 26 de ani, care provin din familii cu venituri brute lunare mai mici de 1,5 milioane lei pe membru de familie. La stabilirea venitului brut lunar pe membru de familie se iau in calcul toate veniturile cu caracter permanent, realizate de membrii familiei in luna precedenta depunerii cererii, cu exceptia alocatiei de stat, alocatiei suplimentare pentru familiile cu multi copii, burselor de studii si burselor sociale. Ajutorul se acorda o singura data in cadrul unei familii.

PROCEDURA

Pentru obtinerea ajutorului aferent achizitionarii unui calculator, solicitantii intocmesc o cerere pe care o depun la institutia de invatamant la care este inscris elevul sau studentul, pana la 1 septembrie pentru anul 2004 si 31 martie incepand cu anul 2005. Cererea va fi insotita de cate o copie a certificatului de nastere sau a actului de identitate propriu si al parintilor, de o adeverinta de la institutiile de invatamant, din care sa rezulte calitatea de elev sau student a celorlalti frati/surori, precum si de acte doveditoare, in original, privind veniturile membrilor familiei.
×
Subiecte în articol: economic