x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Supercontrolul se desfiinteaza

Supercontrolul se desfiinteaza

10 Mar 2005   •   00:00

ECONOMIC/BUSINESS
DECIZIE - Autoritatea Nationala de Control dispare Institutiile de control reunite sub umbrela Autoritatii Nationale de Control se intorc la ministerele de care au apartinut.
EUGENIA MIHALCEA

TERMEN. Ministrul interimar Cristian David trebuie sa gaseasca solutii in 45 de zile
Autoritatea Nationala de Control se va desfiinta, a anuntat ieri noul ministru interimar, Cristian David, care l-a inlocuit pe Ionel Blanculescu. Acesta are la dispozitie 45 de zile pentru a identifica viitorul institutiei, pusa sub semnul intrebarii, dupa cum a precizat.

Din punct de vedere institutional, Autoritatea Nationala de Control (ANC) se va comasa cu autoritatea de control aflata in subordinea primului-ministru si va fi tot in coordonarea Guvernului. Cat despre activitatea pe care o va desfasura, va fi stabilita pana la finele lunii aprilie, din cauza ca Garda Financiara si Vama au trecut la Ministerul Finantelor, Garda Nationala de Mediu la Ministerul Mediului, iar ANC a ramas fara activitate, deoarece controlul se va realiza in fiecare minister.

ATRIBUTII. "Se va face reproiectarea atributiilor ramase in competenta ANC si forma institutionala sub care va functiona", a declarat ministrul interimar. El a adaugat ca principala functie a Autoritatii Nationale de Control va fi aceea de audit intern in cazul autoritatilor publice locale, de control al modului in care este implementata reforma administratiei publice. "Activitatea institutiei se va concentra in zona auditului institutional intern, unde vom urmari procesul de transparenta, capacitatea de reforma a autoritatilor locale, dar mai ales modul in care este gestionat banul public. Autoritatea, ca institutie, isi pastreaza atributiile in lupta anticoruptie", a precizat Cristian David.

SANATATE. ANC a pastrat in subordine Departamentul de control in sistemul sanitar, organ prin intermediul caruia "se va da un diagnostic al sistemului sanitar", pentru a se identifica si analiza cauza blocajelor financiare, care pot fi posibile ca urmare a unui management defectuos sau a fraudelor in cheltuirea banului public, dupa cum a tinut sa sublinieze ministrul interimar.

PERSONAL. Autoritatea Nationala de Control va fi absorbita de autoritatea de control aflata in subordinea premierului, ceea ce era inainte Departamentul de Inspectie al primului-ministru. Acesta este motivul pentru care reducerea de personal se va face din departamentele administrative, cum ar fi personalul, juridicul, economicul, financiarul, din cauza ca, o data cu asa-numita comasare, nu va mai fi nevoie de doua departamente de acelasi fel in cadrul unei singure institutii.
×
Subiecte în articol: economic control