x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Supervizori francezi pentru americani

Supervizori francezi pentru americani

02 Sep 2004   •   00:00

Doua societati franceze vor superviza lucrarile de constructie la autostrada Brasov-Bors. Companiei americane i-au fost, astfel, alipiti niste intermediari din UE, Guvernul Romaniei straduindu-se sa mai tempereze criticile venite.

IOHANNA ONACA

In luna iulie a avut loc sedinta publica de deschidere a ofertelor financiare depuse in vederea adjudecarii contractului de servicii de cosultanta pentru supervizarea lucrarilor la autostrada care va fi construita de compania americana Bechtel. In urma analizarii ofertelor depuse de compania britanica KBR - o subsidiara a grupului Halliburton - si de doua societati ale grupului francez EGIS (Scetaroute si BCEOM) au fost selectate pentru negocieri ultimele doua firme, oferta acestora fiind considerata cea mai avantajoasa din punct de vedere economic.

INTERMEDIAR. Potrivit reprezentantilor Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului, consultantul va avea rolul de a urmari respectarea tuturor parametrilor in executarea lucrarilor. De asemenea, orice comunicare intre beneficiar (Guvernul Romaniei) si constructor (compania Bechtel) se va face prin intermediul firmei de consultanta. Desemnarea unui consultant international este in conformitate cu practicile mondiale in domeniu.

Atribuirea fara licitatie a contractului pentru construirea autostrazii Brasov-Bors firmei americane Bechtel, afacere estimata la 2,2 miliarde de dolari, a fost contestata de Uniunea Europeana.

CU CARCA. Lucrarile de constructie a autostrazii, care va avea o lungime de 415 km, sunt prevazute sa se incheie in 2012. Cu toate acestea, in pofida intentiei declarate a Bechtel, lucrarile nu s-au putut incadra in Bihor in data de incepere stabilita, respectiv 1 septembrie. Demararea lor va fi posibila numai dupa reglementarea situatiei siturilor arheologice, a declarat, pentru Rompres, subprefectul de Bihor Alexandru Retegan. Lucrarile de arheologie sunt realizate atat de Muzeul National de Istorie din Bucuresti, cat si de Muzeul Tarii Crisurilor. In acest moment, in Bihor isi desfasoara activitatea 47 de angajati ai firmei americane, 22 de romani si 25 de straini. Subprefectul Retegan a afirmat ca Bechtel va angaja, in perioada urmatoare, alti 45 de oameni in functii de topografi, soferi, agenti de paza, acestia aflandu-se momentan in perioada de selectare.

×
Subiecte în articol: economic