x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Supravieţuitori în ţara gunoaielor: scandal la Pecica

Supravieţuitori în ţara gunoaielor: scandal la Pecica

de Adrian Stoica    |    09 Mar 2020   •   11:26
Supravieţuitori în ţara gunoaielor: scandal la Pecica

Scandalul gunoaielor importate în România din Uniunea Europeană tinde să ia amploare, după ce autorităţile au fost acuzate că nu fac nimic pentru stoparea lor. După descoperirea în Portul Constanţa a 16 containere cu deşeuri importate din Anglia, un nou import a fost descoperit, sâmbătă seară, de inspectorii Gărzii de Mediu în comuna Pecica, din judeţul Arad.

 

După primele verificări realizate, există suspiciunea că deşeurile, aduse ilegal în România, provin din Italia. Oficial, acestea au intrat în ţară ca fiind deşeuri de mase plastice, dar inspectorii Gărzii de Mediu care au fost pe teren spun că sunt mai degrabă deşeuri de la staţia de sortare a gunoaielor municipale. Societatea care operează această instalaţie de degradare termică a deşeurilor este operată de o companie cu sediul în Arad, iar administratorul ei este un cetăţean italian. În acest caz a fost sesizată deja Procuratura, iar cercetările continuă.

 

Cum ajung gunoaiele altora la noi

Multe din importurile de deşeuri speculează o hibă a legislaţiei. Deşeurile menajere aduse pentru a fi arse la noi trec prin vămile româneşti cu documente false, marfa fiind trecută drept import de mărfuri second hand. Acest lucru este posibil pentru că legislaţia noastră nu defineşte corect marfa second hand şi deşeurile. Pe de altă parte, România ar putea să se uite la Germania şi să aplice modelul de acolo. Asta ar însemna ca toate aceste transporturi cu deşeuri să intre printr-o singură vamă, care să fie dotată cu scanere. România s-a transformat în groapa de gunoi a Europei pentru că la noi depozitarea tonei de gunoi este de 17 euro, în timp ce în UE este de 250 de euro, iar controalele în vamă sunt deficitare.

 

×