x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tabără: Nu mă aştept la o creştere foarte mare a preţurilor la alimente în perioada următoare

Tabără: Nu mă aştept la o creştere foarte mare a preţurilor la alimente în perioada următoare

24 Sep 2010   •   00:00

Preţurile alimentelor nu vor creşte foarte mult în perioada următoare, susţine ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără, deşi anumite materii prime, cum este grâul, s-au scumpit.
"Mi-e greu să spun care va fi evoluţia preţurilor, dar eu nu mă aştept la o creştere foarte mare a preţurilor la alimente din cauza situaţiei economice generale. Până la urmă alimentele trebuie să fie accesibile" a declarat, vineri, la seminarul Mediafax talks about Romanian Agriculture de la Timişoara, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.
El a afirmat că, deşi în ultima perioadă a existat o creştere semnificativă la preţul făinei, pâinea şi produsele de panificaţie nu s-au scumpit foarte mult. Tabără a precizat că, din informaţiile pe care le are, România are o rezervă de circa două milioane de tone de grâu, 40% din aceasta fiind de "calitate foarte bună", iar 20% de "calitate bună". Acesta susţine că evaziunea fiscală în domeniul agricol a ajuns în această vară la un miliard de euro. "Evaziunea fiscală este una dintre cele mai mari probleme în agricultură. Pe legume-fructe, evaziunea fiscală s-ar ridica undeva la 250 de milioane de euro, anual. E enorm. Dacă aş avea banii aceştia la dispoziţie, nu aş avea niciun fel de probleme cu bugetul (...) Dar evaziunea per total s-a dus undeva spre aproape un miliard de euro în această vară. Chiar dacă s-au confiscat produse, fenomenul este la scară mai mare, din păcate", a afirmat Tabără.

Potrivit acestuia, evaziunea fiscală se manifestă mai ales în domeniul "valorificării produselor primare" şi a neplăţii TVA pentru produsele din import. "Este evaziune mare şi în ceea ce priveşte valorificarea produselor primare cu efecte, din păcate, extraordinar de negative asupra fermierului român. De cele mai multe ori fermierul necapitalizat, dator, se grăbeşte să vândă, vinde producţia din câmp. Şi anul acesta s-a vândut grâu la 35 de bani (kilogramul ¬ n.r.). Iar preţul este de trei ori mai mare la final. Asta înseamnă o pierdere Unde s-au dus aceşti bani? Avem probleme legate de import. Importuri care formează un TVA, după care acel încasator de TVA dispare cu TVA cu tot", a mai spus ministrul de resort.
El a arătat că o soluţie pentru această problemă ar fi implicarea mai mare a direcţiilor agricole, care au un "sector de inspecţie".

România poate acoperi necesarul de consum din producţia agricolă şi poate să şi exporte, a spus Tabără.
El a adăugat că la creşterea păsărilor, de exemplu, România nu ar trebui să importe niciun kilogram de carne, ba mai mult, există şi potenţial de export. "Sunt un adversar al importurilor", a afirmat ministrul de resort. Tabără a adus în discuţie şi problema sprijinului financiar pentru bovine, care este în curs de soluţionare.
"La acest capitol însă există dificultăţi legate de numărul de capete de animale existente", a spus Tabără.
De asemenea, ministrul a adăugat că, dacă instituţia pe care o conduce ar primi circa 300 milioane de lei, ar putea rezolva subvenţiile la porci şi la pasăre.
Totodată, ministrul vrea acorde stimulente tinerilor ca să lucreze în agricultură. El crede că valorificarea măsurii 112 privind instalarea tinerilor fermieri din Programul Naţional pentru Dezvoltare Rurală (PNDR) este foarte mult întârziată.
"Avem peste 1,2 milioane de hectare deţinute de fermieri care au peste 70 de ani", a afirmat ministrul.


ADS ar trebui să facă şi tranzacţii cu terenuri agricole

Agenţia Domeniilor Statului (ADS) ar trebui să se ocupe şi cu tranzacţii cu terenuri agricole, a declarat azi, la Timişoara, la seminarul Mediafax talks about Romanian Agriculture, ministrul Agriculturii, Valeriu Tabără.
"Aş vrea să facem din ADS altceva, să intre în piaţă, să vândă şi să cumpere. Până acum nu a făcut altceva decât să distribuie, uneori ilegal", a spus Tabără.
ADS funcţionează în subordinea Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale şi se ocupă cu privatizarea societăţilor comerciale agricole şi concesionarea terenurilor agricole proprietate publică şi privată a statului, administrate de aceste societăţi.

Valeriu Tabără, a spus că intenţionează să ceară Uniunii Europene (UE) facilităţi pentru creditarea agricultorilor, pe care o consideră cea mai eficientă soluţie de dezvoltare a sectorului.
"Vom cere la Uniunea Europeană facilităţi de creditare a agricultorilor. Creditul este cea mai eficientă soluţie", a afirmat el.
Ministrul crede că în momente de criză banca este una dintre cele mai bune soluţii, chiar şi pe termen scurt.
El a adăugat că intenţionează să dezvolte relaţiile cu CEC Bank.
În acelaşi timp, ministrul apreciază că evaluarea proiectelor depuse de agricultori nu se face într-un mod transparent.
"Nu o să am linişte până nu o să transparentizez tot sistemul de evaluare a proiectelor. Nu dorm noaptea din cauza asta", a încheiat Tabără.

De asemenea, Valeriu Tabără vrea să ceară Uniunii Europene (UE) crearea unui program de stimulare a arendării.
"Vreau să cerem UE o stimulare a arendării, prin care să se acorde o primă, care să fie legată de perioada de arendare a terenului", a spus Tabără.
El a adăugat că în acest fel ar putea intra în producţie terenurile deţinute de proprietari care nu sunt preocupaţi de agricultură.
Ministrul de resort a vorbit despre cele trei milioane de hectare de terenuri agricole nelucrate din România, care ar putea fi exploatate şi din prisma energiei regenerabile. "Şi pe terenurile lucrate se realizează 35%-40% din potenţial, foarte puţin pentru o ţară care ar trebui să producă nu doar pentru ea, ci şi pentru export", a afirmat Tabără.
El crede că România nu trebuie să renunţe la cultivarea de cereale, pentru că acestea reprezintă o investiţie în viitor.
"În SUA, 30% din producţia de porumb se duce către energia regenerabilă", a explicat ministrul Agriculturii.

×
Subiecte în articol: economic