x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Tarifele reglementate la energie electrică vor scădea cu 1,89% pentru consumatorii casnici

Tarifele reglementate la energie electrică vor scădea cu 1,89% pentru consumatorii casnici

29 Iun 2020   •   14:21
Tarifele reglementate la energie electrică vor scădea cu 1,89% pentru consumatorii casnici
Sursa foto: antena3

Tarifele reglementate la energie electrică vor scădea cu 1,89%, în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2020. Piaţa va fi complet liberalizată de la 1 ianuarie 2021, transmite Autorităţii Naţionale de Reglementare în Energie (ANRE).

Decizia a fost luată în şedinţa Comitetului de reglementare al ANRE din 29 iunie 2020, când au fost aprobate tarifele reglementate de energie electrică, aplicate clienţilor casnici în perioada 1 iulie 2020 - 31 decembrie 2020, de către CEZ Vânzare, Electrica Furnizare, E.ON Energie România, Enel Energie, Enel Energie Muntenia, Engie România, Tinmar Energy.

Intervalul 1 iulie 2020 - 31 decembrie 2020 vor fi aplicate tarifele reglementate pentru clienţii casnici şi de stabilire a preţurilor pentru energia electrică livrată şi a cantităţilor de energie electrică vândute de producători furnizorilor de ultimă instanţă, pe bază de contracte reglementate.

De la 1 ianuarie 2021 piaţa de energie electrică se liberalizează complet, furnizarea energiei electrice urmând să se realizeze în regim concurenţial, inclusiv pentru categoria clienţilor casnici care beneficiază în perioada 1 iulie - 31 decembrie 2020 de tarife reglementate. Fiecare client casnic va trebui să îşi aleagă un furnizor în funcţie de nevoile specifice şi de ofertele concurenţiale.

"Pentru a veni în sprijinul clienţilor casnici în perioada următoare ANRE va elabora cadrul de reglementare necesar liberalizării complete a pieţei de energie electrică, începând cu data de 1 ianuarie 2021, prin care se vor stabili inclusiv obligaţiile furnizorilor de ultimă instanţă şi modalităţile de informare a clienţilor casnici cu privire la liberalizarea pieţei de energie electrică (prin intermediul facturilor emise, paginii de internet, prin afişare la punctele de informare etc.)", precizează autoritatea.

ANRE a pus la dispoziţie consumatorilor o aplicaţie web "Comparator oferte-tip de furnizare a energiei electrice". Acest instrument, independent şi necomercial, al cărui scop este să permită compararea preţurilor de furnizare şi a condiţiilor oferite de furnizorii de energie electrică, înainte de a alege un anume furnizor sau o anume ofertă-tip.

×