x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Taxa de drum revine

Taxa de drum revine

03 Iul 2004   •   00:00

ECONOMIC

De la 1 ianuarie 2005, romanii care au masina mica vor fi obligati sa scoata din buzunar, anual, contravaloarea a 17-24 de euro - taxa de utilizare a drumurilor nationale. Cei care nu vor plati se vor alege cu o amenda de 3-4,5 milioane de lei.
FLORINA ZAINESCU

Potrivit unei ordonante aprobate joi de Guvern, chiar din prima zi a anului viitor utilizarea drumurilor nationale ii va costa pe posesorii de autoturisme. Acestia vor trebui sa achite o taxa calculata atat in functie de durata parcursului si a stationarii in Romania, cat si de clasa de emisii poluante (Euro) in care este incadrat vehiculul. Taxa se va aplica nediferentiat pentru romani si straini.

Taxa de 20 de euro

Astfel, daca aveti un bolid echipat cu un propulsor ce respecta normele de poluare Euro II, Euro III sau Euro IV, veti avea de platit echivalentul a 17 euro. Si veti obtine o rovinieta - un abtipild ce se lipeste pe parbriz - care atesta achitarea taxei si va da dreptul sa folositi infrastructura rutiera a tarii timp de un an. Insa daca masina dumneavoastra este dotata cu un motor Euro I, plimbarile pe drumurile publice va vor costa mai mult: 21 de euro anual. Iar daca se inscrie in clasa non Euro, veti scoate din buzunar contravaloarea a 24 de euro.

Si tranzitul costa

Nici posesorii de autoturisme inmatriculate in Romania care sunt in vizita pe plaiurile mioritice nu vor scapa netaxati. Astfel, daca tranziteaza sau stationeaza cel mult sapte zile in tara acestia vor avea de achitat o taxa de 2-4 euro, in functie de gradul de poluare al masinii - Euro, Euro I, Euro II si peste. Pentru o sedere de 7-30 de zile, valoarea taxei de drum creste la 4-6 euro si poate ajunge la 9-15 euro, pentru o perioada de sase luni. Randurile platitorilor de taxa de drum vor fi ingrosate si de proprietarii celorlalte vehicule de pasageri - microbuze si autobuze. Acestia vor plati mai mult decat posesorii de Dacia, Matiz-uri sau Renault-uri, pentru ca sunt mai "agresivi" cu soselele patriei. Nici detinatorii de vehicule comerciale - tiruri, camioane - nu au fost uitati de Guvern, desi acestia platesc taxa de drum din 2002 sau 2003. Conform ordonantei adoptate joi, aces-tia vor fi obligati sa scoata din buzunar sume aproape duble, comparativ cu cele platite anii trecuti. In plus, de la 1 ianuarie 2005 taxa va fi achitata si pentru utilizarea remorcii.

Amenzi usturatoare

In cazul in care sunteti prins in trafic fara rovinieta valabila va puteti alege cu amenda de la 3 milioane de lei (autoturism) pana la 70 milioane lei (autovehicul de peste 12 tone cu patru axe). In plus, veti ramane fara certificatul de inmatriculare al vehiculului sau, dupa caz, licenta. Iar pentru a vi le recupera este musai sa achitati taxa de drum. Banii dumneavoastra vor fi folositi de Compania Nationala de Autostrazi si Drumuri Nationale (CNADN) pentru finantarea lucrarilor de constructie, modernizare, intretinere si reparatie a drumurilor nationale, precum si pentru garantarea si rambursarea creditelor externe si interne contractate in acest scop.

REGULI

  • Persoanele straine aflate in tranzit prin Romania pot justifica lipsa rovinietei in cazul in care vehiculul respectiv a fost blocat din cauza unor calamitati naturale, a unui accident sau a retinerii conducatorului vehiculului de catre autoritatile in drept.
  • Distribuitorii de roviniete care pierd sau distrug aceste abtibilduri sunt obligati sa achite CNADN, pentru fiecare dintre ele, maximumul contravalorii tarifului de utilizare a retelei de drumuri nationale.
  • Daca rovinieta a fost distrusa in urma unor accidente, se poate elibera, contra cost, un duplicat.
  • In cazul radierii din circulatie a vehiculului, determinata de dezmembrarea, scoaterea din circulatie sau din tara a acestuia, utilizatorului i se va returna, la cererea sa scrisa, contravaloarea taxei de drum corespunzatoare perioadei de neutilizare.
  • ×
    Subiecte în articol: economic taxa drum