x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Taxa de pod ajunge pe masa CE

Taxa de pod ajunge pe masa CE

de Elena Stan    |    04 Aug 2009   •   00:00

Taxa pentru utilizarea podului de la Feteşti, introdusă de autorităţi la 3 august, încalcă tratatul cu Uniunea Europeană, potrivit reprezentanţilor Federaţiei Operatorilor Români de Transport Rutier (FORT).



"Statul român nu poate să taxeze acest pod, deoarece este parte din autostrada A2 (Autostrada Bucureşti-Cernavodă - n.r.), iar tratatul cu UE stabileşte că România a primit derogare pentru aplicarea vignetei în forma actuală până la taxarea autostrăzilor", se arată într-un comunicat transmis de FORT. Legat de introducerea taxei, Dorina Tiron, Directorul general al Companiei Naţionale de Autostrăzi, a spus că a fost respectată legislaţia europeană. "Despre această taxă s-a discutat şi la Uniunea Europeană, care şi-a dat acordul. Exista o posibilitate şi pentru varianta de abonamente, dar UE nu a fost de acord, aşa că am scos-o", a afirmat Tiron.

CUANTUM
Nivelul taxei plătite de şoferi diferă în funcţie de tipul autovehiculului. Astfel, pentru motociclete taxa este de 7 lei, pentru autoturisme este 10 lei şi 35 de lei pentru microbuze şi autovehicule cu masa totală maximă autorizată de sub 12 tone. Pentru cele peste 12 tone taxa a fost stabilită la 47 de lei, iar pentru camioanele cu masa de peste 12 tone şi cu patru axe tariful este de 68 de lei pentru o trecere. Introducerea taxei îi nemulţumeşte şi pe localnicii din Feteşti, deoarece pentru trecerea zilnică o persoană ar trebui să achite lunar peste 500 de lei.

×
Subiecte în articol: economic fetesti taxa de pod