x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Taxa de reciclat aparate electrice

Taxa de reciclat aparate electrice

de Elena Stan    |    02 Feb 2006   •   00:00
Taxa de reciclat aparate electrice

Preturile echipamentelor electrice si electronice vor fi mai mari cu 20 pana la 70 de lei, in functie de produsul achizitionat. Majorarea provine din introducerea taxei vizibile.

De la 1 ianuarie 2007, romanii vor plati mai mult prentru achizitionarea de echipamente electrice si electronice (EEE). Producatorii, importatorii si distribuitorii vor introduce "taxa vizibila" pentru produsele comercializate. "Desi poarta numele de taxa, ea reprezinta costurile asociate colectarii selective, tratarii, reciclarii si valorificarii deseurilor", a explicat Bogos Zsolt, secretar de stat in Ministerul Economiei si Comertului (MEC). Aceasta taxa este platita de agentii economici la Administratia Fondului pentru Mediu, insa ea va fi expusa alaturi de pretul de vanzare a produselor si i se va aplica TVA.

ESTIMARI. "Pentru un frigider taxa vizibila este de 19 euro, pentru un monitor este de 6-7 euro, pentru un laptop este de 7-8 euro, iar pentru un calculator este de 10-12 euro", a declarat Bogos Zsolt. In acelasi timp, reprezentantii producatorilor de EEE cred ca implementarea acestei directive este o oportunitate de business. "Sistemul buy-back va functiona in Romania. Cetatenii vor putea veni cu frigiderul vechi la producator pentru a obtine unele deduceri la achizitionarea unui produs nou", a declarat Valentin Negoita, presedintele Asociatiei Producatorilor si Distribuitorilor de Echipamente de Tehnologia Informatiei si Comunicarii.

CIRCUIT. Cetatenii predau gratuit aceste deseuri, apoi intervin costurile de tratare, reciclare, transport, care sunt suportate de producatori. Aceste costuri reprezinta "taxa vizibila". Aruncarea necontrolata a deseurilor de persoanele fizice se sanctioneaza cu amenda de la 500 la 1.000 de lei.

TINTE. "Anul acesta trebuie sa rezolvam colectarea a doua kilograme de deseuri pe locuitor, pe an, si o rata de 50% de recuperare", a declarat Bogos Zsolt. Mai mult, pana in 2008, Romania ar trebui sa colecteze cel putin patru kilograme de deseuri pe locuitor, pe an.

PROBLEME
Conform HG 448/2005 care transpune Directiva 2002/96/CE privind gestionarea deseurilor din electrocasnice, pana la 31 decembrie 2005 trebuia infiintate cate un punct de colectare in fiecare judet, in fiecare oras cu peste 100.000 de locuitori si sase puncte de colectare in municipiul Bucuresti. Autoritatile locale au pus la dispozitia producatorilor spatii pentru amenajarea punctelor de colectare, insa, in prezent, aceste puncte nu sunt functionale.
×
Subiecte în articol: economic taxa