x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Taxa de solidaritate a pus pe jar Guvernul

Taxa de solidaritate a pus pe jar Guvernul

de Daniela Ivan    |    24 Oct 2017   •   12:30
Taxa de solidaritate a pus pe jar Guvernul
Sursa foto: DIANA OROS

Ministrul Finanțelor, Ionuţ Mişa, a fost astăzi în Parlament pentru a da explicaţii despre harababura care a fost creată cu split TVA. Nu a rostit însă, în discursul său, niciun cuvânt despre controversata taxă de solidaritate de 2% din fondul de salarii pe care a anunţat-o săptămâna trecută şi care a bulversat pe toată lumea. Inclusiv pe premier şi vicepremier.

Taxa de solidaritate anunţată de ministrul de Finanţe ca o nouă taxă pe care angajatorii o vor plăti la fondul de salarii de anul viitor a încins spiritele în PSD.

Premierul Mihai Tudose l-a contrazis pe Mişa şi a explicat că nu este vorba despre o nouă taxă. „Astăzi, dvs. când vă luați salariul, angajatorul vă plătește această taxă de 0,25%. Această taxă se va menține. Am înțeles că va rămâne, că este 0,25 sau 0,30”,  a declarat Tudose. Acesta a explicat că, iniţial, PSD, în programul de guvernare, a spus că rămân numai două taxe: de la sănătate și de la pensie, dar s-a constatat ca mai trebuie şi această taxă. Premierul a mai menţionat taxa este obligatorie, fiind negociată la nivelul Uniunii Europene. Vicepremierul Marcel Ciolacu a declarat că taxa de solidaritate nu este nouă, iar în procentul de 2% aplicat la fondul de salarii va intra şi o parte a contribuţiilor plătite acum de angajatori sub forma altor taxe. Ministrul Finanţelor va veni cu modificările legislative în acest sens, a mai spus Ciolacu. Diferenţa până la 2% se va duce către bugetul de stat şi va veni din contribuţiile care acum se plătesc de angajator către bugetele sociale.

Contribuţiile nu mai scad anul viitor de la 39,5% la 35%, ci la 37%.

De ce e nevoie de split TVA

Ministrul Finanțelor a explicat în Parlament ce înseamnă split TVA și cum ar putea fi economisiți banii din diferențele de TVA. “România a pierdut în termeni absoluți șapte miliarde de euro din TVA neîncasat. Ce s-ar putea realiza cu acești bani? Autostrada Pitești-Craiova costă 900 de milioane de euro, un spital regional costă 150 de milioane de euro, totalul alocațiilor de stat este de aproximativ 900 de milioane de euro, Autostrada Pitești-Sibiu este 1,9 miliarde de euro”, a declarat ministrul de Finanțe. Cu alte cuvinte, Mişa a recunoscut că ANAF nu este capabil să adune TVA şi din această cauza a vrut să penalizeze şi firmele corecte.

Taxa de solidaritate îi poate aduce demiterea ministrului de Finanţe, Ionuţ Mişa. PSD-istul Eugen Teodorovici, fostul ministru de Finanţe, cere demiterea lui Mişa

 

×
Subiecte în articol: Ionuț Mișa