x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Taxa europeană pe tranzacţii financiare, un bir anual de 57 miliarde de euro pentru ca băncile să împartă cu cetăţenii povara crizei

Taxa europeană pe tranzacţii financiare, un bir anual de 57 miliarde de euro pentru ca băncile să împartă cu cetăţenii povara crizei

de Daniel Ionaşcu    |    28 Sep 2011   •   18:02

Comisia Europeana (CE) a propus azi introducerea unei taxe pe tranzactii financiare incepand cu anul 2014, care ar urma sa genereze 57 de miliarde de euro anual.

Tranzactiile cu actiuni si obligatiuni ar fi taxate cu 0,1%, iar cele cu instrumente derivate cu 0,01%, potrivit Bloomberg. Taxa are ca tinta sectorul financiar iar printre companiile aflate in vizor se afla bancile, firmele de investitii, companiile de asigurari, fondurile de pensii, brokerii si fondurile speculative, potrivit unui comunicat al Comisiei Europene.

Planul CE ar urma sa se aplice tuturor tranzactiilor cu instrumente financiare care au loc intre institutii din domeniu, atunci cand cel putin una dintre partile tranzactiei este situata in UE.
Propunerea Comisiei vizeaza 85% din tranzactiile financiare dintre institutii din domeniu.
Taxa nu se va aplica cetatenilor si institutiilor comerciale. Ipotecile imobiliare, imprumuturile bancare, contractele de asigurari si alte activitati financiare obisnuite desfasurate de persoane fizice sau intreprinderi mici nu intra in sfera de aplicare a propunerii, se arata in comunicatul CE.
Veniturile obtinute din taxa ar urma sa fie impartite intre UE si statele membre. O parte din acestea ar fi utilizate ca resursa proprie a UE si ar permite reducerea contributiilor nationale.
Statele membre pot decide sa-si creasca veniturile din aceasta taxa impozitand tranzactiile cu o cota mai mare, potrivit executivului comunitar.

Comisia a precizat ca incearca sa protejeze populatia si afacerile mici de aceasta taxa, sustinand ca bancile ar putea impune comisioane "neexcesive", de exemplu 10 euro la o achizitie de actiuni in valoare de 10.000 de euro.

Schimbarea comportamentului bancilor
“Taxa ar asigura ca sectorul financiar ar aduce o contributie cinsitita intr-o perioada de consolidare fiscala', se arata in comunicatul Comisiei. Statele memebre vor discuta propunerea inainte ca aceasta sa fie prezentata la o reuniune a G20 in noiembrie.
Impactul pe termen lung al taxei ar fi de 0,5% din PIB, potrivit estimarilor executivului comunitar si ar afecta comportamentul din piata financiara, inclusiv unele modele de business, precum tranzactiile automate si foarte frecvente.
Anuntul CE vinde in urma unei propuneri de anul trecut care nu a reusit sa obtina sprijinul statelor UE. Ungaria a introdus deja o astfel de taxa iar in Romania a existat o propunere, care insa, a fost respinsa de Banca Nationala pe motiv ca decapitalizeaza bancile.

×