x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Taxa pe deșeuri anulează subvenţiile venite de la UE

Taxa pe deșeuri anulează subvenţiile venite de la UE

de Paul Barbu    |    22 Dec 2015   •   21:52
Taxa pe deșeuri anulează subvenţiile venite de la UE

De la 1 ianuarie 2016, producătorii agricoli vor trebui să plătească o taxă de 80 de lei pe tonă pentru deşeurile organice depuse la groapa de gunoi. Ministerul Mediului a făcut propunerea pentru a ne alinia directivelor europene. Din păcate însă, noua taxă va anula în bună măsură subvenţiile primite de fermieri de la UE.

Taxa vizează, în principal, fermierii, fabricile şi primăriile, statul sperând să colecteze de la aceştia o sumă de aproximativ 200 de milioane de euro, anual. Banii vor fi colectaţi de Administraţia Fondului de Mediu (AFM). Dacă de anul viitor, taxa va fi de 80 de lei, din 2017 ea ar urma să crească la 120 lei/tonă.

Fermierii, între ciocan și nicovală

Ministrul Agriculturii, Achim Irimescu, se teme că vor fi penalizaţi toţi cetăţenii printr-o astfel de decizie. „Sper să nu fie penalizaţi cetăţenii, în general, nu mă refer doar la fermierii noştri, pentru că, într-adevăr, gestiunea deşeurilor este o chestiune foarte sensibilă. Pe de o parte, trebuie să înţelegem astfel de decizii, dar pe de altă parte, trebuie căutate soluţii pentru a nu omorî producătorii noştri”, ne-a declarat ministrul Agriculturii, Achim Irimescu. Potrivit OUG 196/2005, AFM colectează de la autorităţile locale, în prezent, o taxă de 100 de lei/ tonă pentru depozitarea deşeurilor la groapă.

La plata acestei taxe sunt obligate autorităţile care nu au reuşit să depoziteze cu 15% mai puţine cantităţi de deşeuri.

În țara noastră, nu se plăteşte în prezent nicio taxă de mediu pentru depozitarea deşeurilor la groapa de gunoi. Introducerea unei astfel de taxe are drept scop încurajarea reciclării deşeurilor.

Ţara vecină, Ungaria, ne-a luat-o demult înainte, având în vedere că aceasta are deja o taxă de depozitare a deşeurilor, în valoare de 34 de euro pe tonă. AFM mai încasează de la operatorii economici utilizatori de noi terenuri pentru depozitarea unor deşeuri valorificabile taxe de până la 4 lei pe metru pătrat de teren utilizat pe an.
 

×
Subiecte în articol: deşeuri taxa subventii ue uniunea europeana