x close
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri! Nu, multumesc Accept
Jurnalul.ro Bani şi Afaceri Economie Taxa pe vânt

Taxa pe vânt

30 Sep 2010   •   00:00
Taxa pe vânt
Sursa foto: /AFP/Mediafax

Dacă societăţile care folosesc apa să producă energie electrică plătesc o redevenţă pentru cantitatea consumată, dacă cei care extrag petrol din subsolul ţării cotizează anual pentru asta, atunci de ce n-ar plăti şi companiile cu mori de vânt pentru acelaşi lucru?



Exact la asta s-a gândit şi Comisia Europeană, care vrea să introducă această prevedere într-un nou set legislativ care să reglementeze trecerea Uniunii Europene la o economie mai "verde" şi fără emisii de carbon. "Este o mare problemă redevenţa pentru energia eoliană şi solară, a scăpat total până acum această problemă Comisiei Europene", a spus Iulian Iancu, preşedintele Comisiei de Industrii din Camera Deputaţilor.

Propunerea europeană vine în contextul în care energia eoliană este un domeniu exploziv în România, existând până în acest moment proiecte depuse care însumează 11.000 MW, adică mai mult decât sistemul energetic existent la ora actuală în România. Potrivit Transelectrica, doar 1.000-1.500 MW pot fi integraţi în România zilelor noastre din cauza limitărilor sistemului.

Invazia de proiecte eoliene a venit o dată cu adoptarea în toamna lui 2008 a legii energiilor regenerabile. Mari companii, precum CEZ, Iberdrola, Enel sau chiar Electrica, dezvoltă ferme eoliene la noi în ţară. CEZ vrea să construiască 600 de MW de ferme de vânt în Dobrogea şi a inaugurat deja prima fază a investiţiei. Spaniolii de la Iberdola au şi ei proiecte care însumează 1.600 MW.

Miza o reprezintă certificatele verzi pe care companiile le văd ca o mare sursă de bani, deoarece le pot tranzacţiona pe burse. În acest moment se acordă un certificat verde pentru fiecare MWh livrat. Iar aceste certificate pot fi vândute pe OPCOM contra unor sume stabilite prin lege şi situate aproximativ între 28 şi 55 de euro pe fiecare astfel de document. Numai că din cauza reglementărilor europene şi a obligaţiei României de a produce 33% din energie din surse verzi în acest an, preţul certificatelor se situează la limita de sus.

În plus, prin Legea 220/2008 a energiilor regenerabile, adoptată la finele lui 2008 de Parlament, aceste stimulente se vor majora la două certificate pe fiecare MWh până în 2015, iar la aceeaşi cantitate din energie, cei cu panouri solare vor primi trei certificate verzi. Dar nu toată lumea este fericită cu acest proiect. Varujan Vosganian, fost ministru al Economiei şi Finanţelor şi actual preşedinte al Comisiei Economice din Senat, este unul dintre ei. El nu crede că ar trebui taxaţi cei care tocmai sunt stimulaţi să investească. Însă în acest moment sunt discriminaţi producătorii de energie electrică verde în microhidrocentrale, care primesc certificate, dar tot plătesc redevenţa.

Eram ministru când Legea energiilor regenerabile s-a votat în 2008. Şi trebuie să spun că s-a votat pe fondul populismului, tot atunci când s-au dat majorări cu 50% a salariilor profesorilor şi tichete-cadou", a spus el. La doi ani de la adoptarea legii, aceasta nu are încă norme de aplicare şi nu produce efecte. "Nu se va aplica multă vreme de acum încolo, dacă nu va fi schimbată, pentru că în actuala formă este un pericol pentru buget", a completat Vosganian.

×
Subiecte în articol: economic